Oslo, torsdag 29. september 2022:
Folk river i gjerdet som rammer inn ambassaden til Iran. En mann går midt i veien med knyttet neve. Andre ligger i en krøll på bakken, med flere rundt seg. Eller står på kne med sigaretten i hånda.
Stadig flere politifolk strømmer til. De har på seg maske. Tåregassen deres treffer demonstranter raskt og effektivt. Tårer og irritasjon presser seg fram i øynene. Nesen renner. En kvinne presser et skjerf mot ansiktet.
– Det så ut som alle politifolka i Oslo var der. Det ble veldig voldsomt, synes kurdiske Hazhir Shariati.
36-åringen forteller om det som skjedde, til Klar Tale. Han var selv til stede under demonstrasjonen ved ambassaden. Han skulle ta bilder. Disse pleier han å legge ut på sosiale medier. Slik viser han sin støtte til demonstrantene som kritiserer Irans regime. Selv er han medlem i et kurdisk parti, Komala.
Politiet pågrep flere personer i kaoset som oppsto. De tok minnebrikken med bilder fra Shariati. Klar Tale skrev om saken, der også Redaktør-foreningen var kritisk til politiets beslag.
[ Politiet tok bildene til Hazhir etter demonstrasjonen mot Iran ]
Etter 67 dager ga politiet bildene tilbake til Shariati. Nå kan også du se som skjedde den dagen. Rundt 500 bilder forteller om da en gruppe demonstranter ble til en sint mobb. På rundt ti minutter.
Men bildene viser også omsorg, samhold og fortvilelse. Og hva politiet måtte gjøre for å stanse demonstrantene.
For å forstå dette kaoset, må vi tilbake i tid.
Folk i hele verden er, og har vært, rasende på Iran. Gjennom hele høsten har mange tatt til iranske gater i protest. En ung kurder skal ha brukt hodeplagget hijab feil. Moral-politiet til Iran pågrep henne. Mahsa Amini døde noen dager senere. Helsa hennes sviktet, hevdet Iran. Uten å bli trodd.
I tillegg angrep Iran ei kurdisk gruppe nord i Irak med bombe. Flere mennesker døde.
I Oslo fikk ikke demonstrantene vist sitt sinne direkte overfor Irans regime. Det nærmeste de kom, var Irans ambassade. Og de holder til i en villa fra 1920-tallet i rolige Oslo.
Kurdiske flagg vaiet stolt i høstlufta 29. september. Demonstranter flyttet seg i samlet tropp mot ambassaden i Oslo. Klokka var rundt 14 på dagen. De hadde med seg plakater med bilder. Ett av dem viste en død baby. Barnet skal ha vært blant ofrene for det iranske angrepet dagen før.
Demonstrantene var smilende. De så ut til å diskutere med hverandre. Og de lo litt. Politifolk var på plass, selv om protestene skal ha skjedd uanmeldt. De holdt seg på sidelinja.
Så skjedde det noe med gruppa. Noen inne på ambassaden hadde tatt bilder av demonstrantene, ifølge Shariati.
Det tente gnisten. Den spredde seg som ild i tørt gress. Noen ropte, andre sto tett opp til ansiktet til politifolka.
Flere prøvde å ta seg inn i ambassaden. Folk hadde kastet stein, meldte politiet, aviser og TV-kanaler.
I løpet av kort tid vrimlet det av politi på stedet. Fortvilte demonstranter holdt rundt hverandre. De forsøkte å roe ned den ampre stemningen. Noen menn ville vise norsk politi hva Iran har gjort. Gjennom skjermen på egne mobiltelefoner.
Politiet beordret flere bort fra stedet. 85 mennesker endte på politistasjonen. Politiet pågrep 11 for mulig lovbrudd.
Shariati endte også på politiets stasjon. Uten å være blant de siktede. Politiet ville ha minnebrikken hans. Bildene kunne bety noe for etterforskningen, sa de.
Shariati synes likevel det var feil av politiet å ta bildene. De kunne fått sett dem da han var der. Politiet kunne brukt kortere tid enn 67 dager, når de først tok minnebrikken, mener han.
– Men jeg er glad for å ha fått bildene tilbake.
Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) har overtatt saken. Årsaken er at det dreier seg om angrep mot en ambassade. Ni personer er fortsatt siktet. Det bekreftet PST overfor Klar Tale nylig.
Under demonstrasjonen ble to personer sendt til legevakt. De slet med plager i luftveiene, meldte nyhetsbyrået NTB.
[ Derfor viser vi bildene fra demonstrasjonen ]