Norge

Politiet tok bildene til Hazhir etter demonstrasjonen mot Iran

Hazhir Shariati tok bilder av demonstrasjonen ved Irans ambassade torsdag. Politiet tok minnebrikken med bildene, sier han. – Urettferdig.

Folk er rasende på Iran. Også i Norge. Torsdag dro demonstranter til Irans ambassade i Oslo. Der måtte politiet bruke tåregass for å skaffe seg kontroll. De tok med seg 95 personer til arresten. Flere av dem er siktet etter å ha kastet stein mot ambassaden. De er siktet for krenkelser mot en fremmed stat.

Hazhir Shariati var til stede utenfor ambassaden. Han sier han er amatør-fotograf og ønsker å jobbe som journalist. Shariati publiserer bilder i sosiale medier. Det er for å vise støtte til demonstranter i Iran.

Men politiet tok minnebrikken med bildene hans. Selv om han sa at de kunne se igjennom dem, sier han til Klar Tale.

– Jeg synes dette var veldig urettferdig, sier han. Han hadde rundt 7.000 bilder på brikken. Også bilder som ikke var fra demonstrasjonen, men av skog og mark.

Politiet ville også ha kameraet hans, ifølge ham. Men da skal han ha sagt nei.

– Minnebrikken er fortsatt hos politiet, sier Shariati mandag.

Han var en av dem som politiet tok med seg til stasjonen torsdag. Han sier han var der i fire timer. De ba om informasjon om hvem han var. Men han fikk ikke beskjed om at han var siktet. Politiet tok minnebrikken på stasjonen.

Shariati beskriver demonstrasjonen som rolig i starten. Den ble urolig etter hvert. Årsaken skal ha vært at noen på ambassaden tok bilder og filmet, ifølge ham.

– Politiet ville se om jeg hadde «ulovlige bilder», sier han.

Donya Alizadeh er advokat-fullmektig. Hun snakker for Shariati og flere av de andre som var til stede.

N

Hun bekrefter det Shariati sier. Han er ikke en av de siktede.

– Min klient er uskyldig. Han var der i forbindelse med fotografering, sier hun.

Han holdt avstand til både politi og demonstranter da politiet grep inn, sier hun.

– Han ble likevel aggressivt dratt med til politistasjonen. Der tok politiet minnebrikken, sier hun.

Både advokaten og Shariati prøver å få tilbake minnebrikken. De ville ha svar på hvorfor politiet tok bildene. Advokaten kan fredag ettermiddag si at politiet viser til straffeprosess-loven. Den sier at politiet kan ta beslag i ting som en person ikke vil gi fra seg. Men advokaten venter fortsatt på å få noe skriftlig forklaring.

Også Norsk redaktørforening reagerer.

– Dette er problematisk, sier de til Klar Tale.

Klar Tale har spurt politiet om hvorfor de tok minnekortet. Og hva som er Shariatis status i saken.

De svarer kort gjennom pressesjefen i en epost:

– Vi kan ikke gå inn på enkelt-personer. Totalt 11 ble pågrepet. To ble løslatt torsdag. Og de andre ni ble løslatt etter avhør fredag. Noen ville ikke forklare seg. Et minnekort er tatt i beslag. Det er fordi det kan inneholde bilder fra demonstrasjonen, altså bevis i straffesaken, sier de.

Klar Tale ba om å få stille flere spørsmål, uten å få svar mandag. Men politiet kunne si litt noen dager senere.

– Hendelsen var uoversiktlig for politiet på stedet. Og bilder eller video fra hendelsen vil derfor kunne ha stor betydning for den videre etterforskningen, sier Tone-Anne Stene. Hun er politi-advokat.

Avisa VG skriver at ni personer er siktet etter demonstrasjonen. Politiet mistenker dem for å ha krenket en fremmed stat.

Det er ukjent hvilken reaksjon de enkelte får. Demonstrasjonen skjedde dagen etter et angrep mot gruppa KDPI i Nord-Irak. Gruppa er iransk-kurdisk. I tillegg er mange sinte etter dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini. Moral-politiet i Iran pågrep henne. Årsaken skal ha vært at hun bar hijaben sin feil. Iran sier hun hadde problemer med hjertet. Men kritikerne mener de drepte henne.

---

Fakta: Protester mot Iran

  • Mange protesterer mot regimet i Iran. Også i Oslo.
  • Protestene startet etter at en kvinne døde etter pågripelse. Hun skal ha brukt hijaben feil. Også et angrep i Nord-Irak gjør folk sinte.
  • Torsdag pågrep politiet flere demonstranter utenfor Irans ambassade i Oslo.

---



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå