Leder

17. mai feirer vi friheten vår

17. mai er mer enn is, brus og barnetog. Da feirer vi starten for Norge som selvstendig nasjon.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Når barnetoget fyller Karl Johans gate i Oslo, er det fest. Vi feirer Norges nasjonaldag. Vi jubler over at Norge fikk sin egen grunnlov. Selvsagt pynter vi oss til denne dagen. Da skal bunader luftes, søljer skinne og flagg skal vaie i vinden.

Selve 17. mai forbinder mange med is, brus og blide barn. Men feiringen har en dypere mening. Grunnloven fra 1814 var starten på Norge som selvstendig nasjon.

Verdien av et fritt og eget land blir stadig synligere. I Ukraina raser krigen. Russland forsøker å ta tilbake et land som de sier er deres. Men Ukraina har vært egen nasjon siden 1991. Det er som om Sverige eller Danmark pluselig ville tatt over eller vært i union med Norge igjen. Norge var fritt først i 1905.

Alle som bor i Norge, kan være med på 17. mai-dagen. Også ukrainere og folk fra andre nasjoner. I år er de ekstra velkomne.

Norge er et land vi kan være stolte av å være en del av. Derfor kan vi synge nasjonalsangen «Ja, vi elsker» med hevet hode. Og tenke på at 17. mai faktisk handler om mye mer enn is, brus og barnetog.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå