Leder

Spre informasjon om å sjekke deg!

En sjekk hos gynekologen kan redde liv. Vi bør hjelpe flere til å sjekke seg.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Alle kvinner burde sjekke seg for mulig kreft i livmorhalsen. Men tre av ti dropper eller utsetter denne sjekken. Enda flere innvandrer-kvinner lar være å sjekke seg. Det kan koste dem livet.

Sykdommen kreft utvikler seg i celler. Kreft kan avsløres ved prøver tatt i livmorhalsen. Vi kvinner får en påminnelse om at vi bør sjekke oss.

Et prosjekt i Rogaland har avslørt at flere innvandrer-kvinner aldri har sjekket seg. Og at språk og manglende forståelse er en av hovedårsakene. Det er kritisk.

All viktig informasjon om helse, må gjøres forståelig. Samtidig må myndighetene tenke nytt for å nå disse gruppene. Et brev i posten føles ikke forpliktende nok. Det må andre metoder til.

Vi må snakke mer om kvinne-helse. Vi må bruke våre nettverk til å fortelle hvor viktig det er å sjekke seg. På skolen, i barnehagen eller i andre sammenhenger. Helse-personell må også komme dit kvinner er.

Korona-pandemien viste hvor viktig det er å bruke nye metoder for å informere. Det må bli en vanlig måte å gjøre det på. Å nå ut med kunnskap, kan redde liv.


Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå