Leder

Et nytt økonomisk liv

Mange av oss har godt av å kutte i forbruket. I hvert fall for miljøets skyld. Men noen er det synd på i disse dyre tider.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

I årevis har vi bare kost oss. Mange av oss, iallfall. Huslånene var ganske billige. Regninga for strøm taklet vi greit. Under pandemien fikk vi også spart oss opp noen kroner. Det var jo så lite vi kunne finne på.

Nå er det slutt. På ett år har renten mer enn doblet seg og gjort lånet dyrere. Mat er rundt ti prosent dyrere enn for bare ett år siden. Og vi har betalt svært mye for å varme husene våre og ta den daglige dusjen.

Tips til sparing og kutt er derfor veldig fint å få akkurat nå. Og kanskje har en del av oss godt av å kutte i forbruket. Det tvinger oss til å bli mer fornuftige.

Når det er sagt. En god del nordmenn strever voldsomt. De må kanskje droppe frokost slik at barna får matpakke i stedet. Kanskje frykter de å måtte selge huset, fordi lånet er blitt for dyrt. Eller å ikke klare husleia. Det er disse det er synd på.

Norges Bank gjør lånene våre trolig enda dyrere. Men de gjør det ikke for å være slemme. Hensikten er å bringe prisen på varer og tjenester til et bedre nivå. Mer i rente hjelper til med det. Det er egentlig viktig for oss alle på sikt. Og kanskje spesielt for alle de menneskene som gruer seg til å handle mat på butikken.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå