Leder

Turisme har også en bakside

2023 er et godt år for norsk reiseliv. Hvordan bør Norge ruste seg for framtidens turisme?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Turister vil oppleve Norge. Stadig flere kommer til landet vårt for å se naturen. Litt byliv er også populært. Bare tenk på Slottet i Oslo, Bryggen i Bergen og Nidarosdomen i Trondheim. Eller Drammen. Byen med sine mange restauranter og fortau langs elva.

Bedrifter, hoteller og annet reiseliv tjener på turistene. Men turismen har en bakside. Skadd natur, mye søppel og trengsel. Dette kan skape misnøye blant folk som bor i områdene. Dessuten får turister en dårligere opplevelse. En rapport tok for seg dette temaet tidligere i år. Vi vet også at cruiseskip forurenser mye.

Hva bør Norge gjøre? Naturen er iallfall noe vi bør ta godt vare på. Ofte er det den urørte naturen folk vil se. De dype fjordene, stille skoger og majestetiske fjell. Noen foreslår en egen skatt. Den skal betale for ulempene turismen fører med seg. Men Norge er mest trolig dyrt nok fra før. Da velger turister kanskje andre land.

Hva med å vise turister de mer ukjente stedene? Norge er full av perler som mange vil ha glede av å oppleve. Det vil gi mindre slitasje på naturen enkelte steder. Og kanskje minske køen til attraksjoner som Preikestolen.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå