Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rasisme blant oss

Rasisme har mange former, også i Norge. Både ubevisst og bevisst. Vi må innrømme at problemet finnes for å gjøre noe med det.

I forrige uke trosset tusenvis av nordmenn råd om smittevern og korona. Motstand mot rasisme var viktigere. De demonstrerte sammen. Det var kanskje den sterkeste markeringen mot rasisme på mange år. For rasisme skjer ikke bare i USA. Den foregår her i Norge også. Ubevisst, bevisst, synlig og hørbar.


Rasisme kan være å sette mennesker i grupper ut fra hvordan vi oppfatter dem. Noen deler folk i det de kaller raser, og mener de har ulik verdi. Rasisme er også etnisk diskriminering. Som kan skje fordi folk har annerledes religion, utseende, kultur eller nasjonalitet.


George Floyd-saken i USA var et ekstremt eksempel, som endte med døden for afro-amerikaneren. Men hva vet vi om virkningen av rasismen som finnes her i Norge?


Vi vet at folk med utenlandske navn sliter mer med å få seg jobb. At det er vanskeligere for folk med en annen bakgrunn enn norsk å bli integrert. Vi tror vi vet alt om folk, fordi de ser ut på en spesiell måte. Og handler ofte ut ifra det. Det viser også forskning.


Dette er også rasisme. Og det skjer i Norge. Vi må innrømme at problemet finnes og snakke om det. Å protestere var bare første skritt.