14 år siden terroren

Terrorangrepet 22. juli 2011 endret Norge for alltid. I dag møttes politikere, overlevende og andre berørte for å minnes de 77 som døde.

Bildet viser statsminister Jonas Gahr Støre. Han står foran minnesmerket og taler til folkemengden foran ham.
MINNESMERKE: mellom byggeplassene i Regjeringskvartalet står et minnesmerke. Her står navnene på alle de drepte.
Publisert

I dag, tirsdag, er det 14 år siden 77 mennesker ble drept i Regjeringskvartalet og på Utøya. Terrorangrepet som skjedde den 22. juli, 2011 blir markert flere steder i løpet av dagen.

Dagens første markering ble holdt foran Høyblokka i Regjeringskvartalet. I 2011 ble det plassert en bombe utenfor bygget. Bomben drepte åtte folk som jobbet der. 

69 fler ble skutt og drept på Utøya, hvor Arbeiderpartiet (Ap) sitt ungdomsparti AUF hadde sommerleir. De fleste av de drepte var ungdom.

Under markeringen i dag ble det lagt ned kranser, og navnene til de drepte ble lest opp.

I løpet av dagen har det også vært gudstjeneste i Oslo Domkirke for å minnes de som døde. Klokken 16 er det markering på Utøya. Der har AUF igjen sommerleir. 

To statsministere, side om side

Jens Stoltenberg var til stede under markeringen i dag. Han er nå finansminister, men var statsminister 22. juli, 2011. 

Stoltenberg mener det er viktig å bygge holdninger i samfunnet som gjør at slike angrep aldri skjer igjen. 

Jonas Gahr Støre er statsminister i dag. Han var også til stede for å minnes de som ble drept. Støre holdt tale under markeringen. 

Mye har skjedd i livene våre i løpet av disse 14 årene. Mye ville ha skjedd i livene til alle dem som døde og ble drept den 22. juli. Det sa Støre i sin tale.

– Gift for et samfunn

Gaute Børstad Skjervø er nå leder i AUF. Han var på Utøya da angrepet skjedde. Ifølge kanalen NRK er Skjervø bekymret for utviklingen i samfunnet. 

– Det er lov å være kritisk til innvandring. Men det bør ikke være greit å være rasist. Det er lov å være uenig. Men det er dumt å gjøre alle dine motstandere til fiender. Det er lov, og kanskje også bra, å bry seg om seg selv. Men det er gift for et samfunn om vi ikke bryr oss om hverandre. 

Det sa Skjervø i talen sin.

Bygg til minne

De siste årene har det vært mye bygging rundt Regjeringskvartalet. Det skal reises opp igjen. I 2026 skal det være klart til bruk. 

– Demokratiet skal virke herfra, slik det er ment å gjøre. Høyblokka tas i bruk igjen for møter i demokratiet, sa Støre under markeringen i dag.

Like i nærheten bygges det nye 22. juli-senteret. Det skal også være klart til neste år.