Norge

Vil forby abort

I Østfold har motstandere av abort laget et eget parti. Flere partier diskuterer nå abortloven.

Det nye partiet Abort-motstanderne håper på mange stemmer i Stortings-valget i høst.
–Målet vårt er å fjerne abortloven, sier Ivar Kristianslund i Abort-motstanderne.
Partiet ledes av den kjente abort-motstanderen Ludvig Nessa. Lørdag arrangerer han et sørgetog mot abort med gruppa «Den norske kirke i eksil».
16.000 kvinner tok abort i Norge i fjor. Det er 900 flere enn året før. Sosiolog Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo har regnet ut at rundt 35 prosent av kvinnene i Norge har tatt en eller flere aborter. Politiske partier som Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) diskuterer temaet. Kan abortloven bli endret etter valget til høsten? Forskerne Sølvi Marie Risøy og Willy Pedersen er enige om at abortloven ikke kommer til å bli fjernet.
– De siste årene har debatten endret seg. Folk er mer opptatt av verdier enn før. Spørsmålet nå er hvor mye som skal være tillatt i abortloven. Og om kvinnene blir lettet over at de får bestemme selv eller får psykiske plager etterpå, sier Sølvi Marie Risøy. Hun er forsker ved Rokkan-senteret ved Universitetet i Bergen.
Den norske loven om fri abort kom i 1978. Kvinner kan selv velge om de vil ta abort inntil 12. uke av svangerskapet. Hvis legene oppdager at det er noe alvorlig galt med fosteret, kan kvinnen søke om å ta abort til uke 18. Da avgjør en nemnd om man får lov. Men har fosteret for eksempel Downs syndrom, får man automatisk ja.
Det vil partiet Høyre endre. De mener et handikap ikke er nok. Flere sider av kvinnens situasjon må vurderes, mener de. Frp ønsker å gjøre reglene friere.
– Frp vil at alle skal få ta ultralyd i uke 12. De mener at kvinnen da får lengre tid til å tenke seg om hvis noe galt blir oppdaget. Hvis Høyre ønsker å danne regjering med Frp til høsten, er de altså uenige om abort, sier Risøy.
I Sosialistisk Venstreparti (SV) vil de utvide grensen for fri abort fra 12 uker til 16 uker.
– Jeg tror ikke det er så mange som støtter SV. Grensen på 12 uker er så sterk for folk. Det er da faren for spontan-abort synker. Etter uke 12 forteller kvinner gjerne familie og venner at de er gravide. Da blir fosteret regnet som en baby for dem, sier Risøy.

Artikkelen er fra Klar Tale nr 22, 10. juni 2009.

Siste utgave

På forsiden nå