Norge

Terroren stanset velgerne

Terroren gjorde at folk ikke stemte på Fremskrittspartiet. Det vil partiet gjøre noe med.

Fremskrittspartiet (Frp) åpnet sitt landsmøte i Oslo fredag. I dag (lørdag) skal viktige saker diskuteres. Valgresultatet er ett av dem. Fremskrittspartiet gjorde det dårlig i kommune- og fylkestingsvalget. Det var i fjor høst.

Partiet skylder på ekstremt fokus på Utøya, Arbeiderpartiet (Ap) og Aps ungdoms-organisasjon AUF. Det kom sammen med uheldige utspill fra enkeltpersoner i partiet. Det står i årsberetningen til landsmøtet, skriver Klassekampen.

– Vi måtte bruke 80 prosent av tida vår på å snakke om andre ting enn politikk. Da sier det seg selv at det har vært vanskelig å stå opp om morgenen, sier Frp-nestleder Per Sandberg ifølge nyhetsbyrået NTB.

Sandberg sa på Stortinget at Arbeiderpartiet har spilt offer etter angrepene 22. juli. Sandberg beklaget seinere det han sa. Rett etter sa Carl I. Hagens at politiet brukte for mye ressurser på etterforskningen etter terroren på Utøya.

Fremskrittspartiet opplevde også at deres sentralstyremedlem Trond Birkedal fikk anklager om overgrep mot seg. Så var stortingsrepresentant Bård Hoksruds besøk på horehus i Riga. Alt dette ødela for Frp.

Fremskrittspartiet mistet 529 folkevalgte i kommunestyrer og fylkesting.

Partileder Siv Jensen tror landsmøtet vil endre partiet.

– Vi er klare for en ny start. Landsmøtet i helgen blir siste slutt på det vanskelige året vi har hatt. Derfor har det vært viktige for oss å være så tydelige i vår årsrapport, sier hun.

Landsmøtet blir også uten tidligere Frp-formann Carl I. Hagen. For første gang siden 1975 kommer han ikke til å delta, skriver Dagsavisen.

– Nå kan de ha et godt landsmøte. Det er uten at jeg på noen måte skal forsure det, sier Hagen.

Han er invitert som gjest, Det er fordi han har vært tidligere partileder. Han velger likevel å følge landsmøtet gjennom mediene.

– Når jeg ikke reiser til landsmøtet, er det også fordi jeg ikke har så lyst, innrømmer han.

Siv Jensen overtok som leder etter Hagen. Forholdet mellom de to er dårlig. I fjor høst ble han droppet som partiets kandidat til medlem i Den norske Nobelkomité. Da snakket han mot Jensen i mediene. Han sluttet også som Frps representant for de eldre.

– Jeg har nok tatt det som skjedde i fjor høst hardere enn mange var klar over. Jeg ville derfor ikke være en oppmuntrende person på landsmøtet. Da er det bedre at jeg ikke er der, sier Carl I. Hagen.

Siste utgave

På forsiden nå