Norge

Ung og ensom i jula

Mange tror at det er flest eldre som ikke har noen å feire jul med. Men det finnes også unge som er ensomme.

112.000 nordmenn feirer jul alene, viser en måling gjort for avisa VG. Blant mennesker i 20-årene sier 15 prosent at de har vært ensomme i jula. De under 30 år skjuler ofte at de er ensomme.

– Folk tenker på det som mer naturlig at eldre er ensomme. Da er ofte ektefelle og venner døde. Hvis unge er ensomme, kan folk lure på hvorfor. Derfor kan det være ekstra vanskelig for unge å si at de er ensomme, sier Stine Pernille Hauge Kjos til Klar Tale. Hun er leder av besøks-tjenesten i organisasjonen Oslo Røde Kors.

LES MER HER: Spor i snøen

Noen er skilt og har bare ungene i jula annet hvert år. Andre har familien langt unna. Kanskje har noen kranglet med familien sin. Avisene Aftenposten og VG samler nå inn meldinger fra folk. Flere vil åpne dørene for andre på julaften. Folk skriver at de vil ha noen å dra på besøk til. Noen prøver seg på nye vrier: «Koselig kar på 20 som inviterer 3 på middag. Kommer til å lage ribbe og koke poteter. Sang og dans rundt juletre. Velkommen og ikke nøl med å ringe», skriver én.

– Alle vil jo være den som tilbyr noe. Det er vanskeligere å være den som trenger noe. Vi har tenkt å prøve å koble de som skriver denne typen innlegg. Så kan de kanskje også få flere venner, sier Kjos.

Så langt er det 581 personer og familier som ønsker flere rundt bordet. 174 personer savner noen å feire med. Det betyr at det er tre ganger flere som tilbyr enn de som ønsker plass.

– Ensomhet er nok fortsatt et tabu. Mange eldre leser heller ikke nettaviser og har nok ikke hørt om tilbudet. Noen vil ikke være til bry. Men vi håper flere med behov melder seg, sier Kjos.

Hun mener at vi trenger en tjeneste som setter folk i kontakt med hverandre.

– Folk går jo ikke rundt i nabolaget sitt og spør om det er noen som vil feire jul hos dem. En eldre kvinne ringte oss. Hun hadde feiret jul alene i mange år. Nå var hun glad for endelig å finne en tjeneste som setter folk sammen, sier Kjos.

Hun synes ikke folk virker bekymret for å invitere noen de ikke kjenner.

– Men vi sier at det beste er å møtes en gang før jul. Da kan folk prate litt og snakke om hvordan jula skal feires, sier hun.

Det er ikke bare i jula folk er ensomme. Besøks-tjenesten i Oslo har 50 til 70 personer på venteliste. Disse ønsker besøk.

– Det er utrolig flott og hyggelig at det nå i jula er omvendt. Men det er flest hverdager i året. Vi håper at flere vil melde seg til besøks-tjeneste resten av året også, sier Kjos.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå