Norge

Advarer mot å bli for ivrig på boligmarkedet

Renta blir trolig lav helt fram til 2018. Men folk må ikke bli fristet til å ta sjanser på boligmarkedet, advarer sentralbankens sjef Øystein Olsen.

Norges Bank varsler at renta trolig blir lav en stund framover.

– Det innebærer en styringsrente på om lag 1 prosent de neste to årene, sier Øystein Olsen, ifølge nyhetsbyrået NTB. Olsen er sjef for Norges Bank. Det er den statlige sentralbanken.

Men Olsen advarer mot å bli for ivrig på boligmarkedet. Kjøper du bolig, må du tenke mye lenger framover enn to år, sier han.

– Kjøp bolig for å bo. Ikke tenk på boligen som noe du skal tjene penger på. For prisene kommer ikke alltid til å stige. Det kommer til å endre seg og snu, sier Olsen.

Den norske styringsrenta er nå svært lav på 1,25 prosent. Mange forventet at renta skulle settes enda mer ned torsdag. Men det skjedde ikke.

– Vi er klar over at vi ville overraske, sa Olsen.

Bankene som låner ut penger, følger styringsrenta til Norges Bank. Dermed er styringsrenta viktig for renta på banklånet ditt. Fortsatt høye boligpriser er en viktig grunn til at renta ikke endres, sa Olsen.

Folk reagerte ulikt på at renta ikke ble satt ned torsdag. Noen mener det er klokt, andre at det er uklokt.

De som selger boliger, er glade. Prisene er for høye i for eksempel Oslo og Bergen, sier Carl O. Geving til Nrk.no. Han leder Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Vi er bekymret for de tendensene vi ser, sier han.

Bransjen frykter at unaturlig høye priser til slutt vil skape problemer i markedet.

Men flere som selger norske produkter i utlandet, er skuffet. Med uendret rente, ble den norske krona igjen sterkere. Da er det vanskeligere å konkurrere i utlandet.

Neste gang styringsrenta kan endres, er til sommeren. Da går den trolig ned til 1 prosent.

Siste utgave

På forsiden nå