Norge

Gro Harlem Brundtland ble seksuelt trakassert

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland opplevde seksuell trakassering. Det skjedde da hun var ung legestudent.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland ble seksuelt trakassert. Det skjedde da hun var ung legestudent. Det var en ti år eldre assistentlege som trakasserte henne, sier hun til kanalen NRK.

Brundtland studerte medisin på 1960-tallet. Da jobbet hun deler av tiden som på et sykehus. Under kveldens sending av TV-programmet Skavlan forteller hun om en episode, melder NRK.

På sykehuset jobbet en ti år eldre assistentlege. Han var gift og hadde flere barn. En sommerferie satt Brundtland og sjekket urinprøver. Da kom kollegaen inn i rommet. Han begynte å kile henne rundt øret og nedover langs halsen.

Brundtland tenkte at det beste var å late som hun ikke merket det. Det sier hun til programleder Fredrik Skavlan.

– Jeg rørte meg ikke. Jeg bare satt stiv og fortsatte med urinprøvene. Han skjønte det ikke gjorde noe inntrykk på meg. Da gikk han ut døren, forteller hun.

Brundtland jobbet som assisterende overlege i Oslo Helseråd. Det var før hun startet sin karriere som politiker. Hun var statsminister i tre omganger. Hun hadde jobben til sammen i over ti år. Hun sluttet i politikken i 1996. Da fikk hun kallenavnet landsmoderen.

Kampanjen #metoo har de siste ukene spredt seg på sosiale medier. Det har ført til at millioner av kvinner og menn over hele verden har fortalt sine historier om seksuell trakassering.

Siste utgave

På forsiden nå