Norge

– Vi skal ta godt vare på varslere

Anklagene mot Trond Giske skaper bråk i Arbeiderpartiet. – Ubehagelig. Men vi må håndtere det, sier leder Jonas Gahr Støre.

Trond Giske beklager. Nestlederen i Arbeiderpartiet anklages for upassende oppførsel. Flere unge kvinner sier at han har lagt an på dem. Det er gjort på en upassende måte, sier de.

– Jeg beklager at jeg har opptrådt på en måte som mennesker har opplevd som upassende eller ubehagelig. Jeg er veldig lei meg. Vi har de siste dagene fått inn varsler om dette, sier Giske til kanalen NRK.

Giske sier at varslene har åpnet øynene hans. Han sier han vil lære av kritikken.

– Det er bra at folk sier ifra hvis de har noe å si. Vi skal ta godt vare på dem, sier Jonas Gahr Støre til NRK. Han leder Ap.

Han sier at han har gitt Giske kritikk for oppførselen hans. Støre sa først at han ikke ville kritisere Giske. Det skjedde etter at avisa Dagens Næringsliv først skrev om saken. Da var det ikke tydelige nok varsler, sier Støre.

– Jeg sa hele veien at de som har noe å varsle, må stå fram. Det skjedde. Det kom varsler, sier Støre.

En ung kvinne fortalte historien sin onsdag. Hun sluttet med politikk på grunn av Giske. Hun sier han ga henne uønsket seksuell oppmerksomhet. Flere varslet har også kommet. Både Støre og Giske tror det kan komme enda flere.

– Det er historier mange år tilbake i tid. Det er ubehagelig. Men vi må håndtere det. Politikk er ikke bare saker, men også mennesker, sier Støre.

Historiene om Giske kommer etter kampanjen #Metoo. Den får flere til å snakke om seksuell trakassering.

Giske-saken har også skapt konflikter i partiet. Saken blir del av en maktkamp i partier, skriver avisa Aftenposten. Ap-politikere utenfor Oslo har også klaget til sentralstyret om bråket, sier Støre til NRK.

Siste utgave

På forsiden nå