Norge

80 millioner til opprydding av søppel

Miljødirektoratet gir penger til de som vil rydde hav og strender.

Miljødirektoratet er i gang med å rydde opp i marin forsøpling. Det er søppel fra oss mennesker som havner i havet eller på strender. Hvert år havner mye plast og annet søppel i naturen. Det er et problem for dyrene som lever ved sjøen.

Direktoratet har satt av 80 millioner til ideer for å rydde havet. Mange rydder hvert år strender, elver og bunnen av havet.

– Marin forsøpling gjør stor skade på miljøet. Vi trenger all den hjelp vi kan få til å fjerne problemet, sier Ellen Hambro. Hun er direktør for Miljødirektoratet.

I fjor fikk Miljødirektoratet inn 200 søknader om støtte. Pengene kan brukes til opprydding på strender, langs elver og på bunnen av havet. Folk kan også søke om støtte til å organisere ryddeaksjoner.

– Marin forsøpling og spredning av mikroplast er et raskt økende miljøproblem. Det truer dyrelivet langs kysten og i havet. Det er en fare for sjømaten og faktisk all bruk av kyst- og havområdene. Det sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Han sier Norge også jobber med andre land for å løse problemet med søppel i havet. I fjor fant forskere 30 plastposer i magen på en hval.

– Engasjement for å redusere søppel av plast øker i hele Norge. I fjor deltok nesten 50.000 mennesker i ryddeaksjoner. Dte er flere enn noen gang. De ryddet imponerende 1.400 tonn marint avfall, forteller Helgesen.

Fristen for å søke er 15. februar.

Siste utgave

På forsiden nå