Norge

Har ingen oversikt over psykisk syke som dreper

Forrige uke ble en psykisk syk mann siktet for drap. Ingen har oversikt over hvor ofte det skjer.

Sist uke skjedde det igjen. En 43 år gammel mann skal ha drept moren sin med øks. Kort tid før hadde han blitt skrevet ut fra psykiatrisk sykehus.

– Han ba om å få være innlagt lenger, men ble skrevet ut mot sin vilje. Han sa han var redd for å skade noen, sier advokat Jannicke Keller-Fløystad til Bergensavisen. Hun er mannens forsvarer.

I fjor stakk en 15-åring to personer med kniv. Det skjedde på Sørlandssenteret i Kristiansand. En 17 år gammel jente døde. To dager før drapet hadde 15-åringen bedt om å bli lagt inn. Hun mente hun trengte psykiatrisk behandling. Sykehuset sa de ikke hadde plass til henne, skriver avisa Fædrelandsvennen. Loven ble brutt i jentas behandling, ifølge Fylkesmannen.

Dette er to eksempler. Det finnes mange flere. Klar Tale har forsøkt å finne ut akkurat hvor mange drap som er gjort av personer med psykisk sykdom. Men ingen har oversikt.

Et utvalg sjekket alle drapssaker mellom 2005 og 2009. De fant ut at det er sjelden folk med psykisk sykdom dreper noen. Men noen sykdommer gir større fare for vold, spesielt sammen med rus av alkohol eller narkotika.

Utvalget foreslo flere tiltak. Ett av dem er en bedre oversikt over drap i Norge. Det kan hjelpe til med å hindre drap utført av psykisk syke personer, mener Ann-Kristin Olsen. Hun ledet arbeidet i utvalget.

– Vi foreslo at forskere burde granske disse sakene. Vi burde få en oversikt og se på hva som har gått feil. Kom drapet helt uventet? Eller var det en fare som burde vært oppdaget? Da er det viktig å undersøke hvordan behandlingen til gjerningspersonen har vært, sier hun til Klar Tale.

Det har gått åtte år siden Olsen og utvalget kom med anbefalingene sine. Fremdeles finnes ingen slik oversikt over drap i Norge. Men i fjor kom Justisdepartementet med et forslag. De lurer på om de skal lage oversikten som Olsen etterlyser. Flere etater og organisasjoner har fått si sin mening.

– Det mangler undersøkelse av draps-registerets følger for personvernet. Det gjør at registeret ikke er klart til å lages, skriver Datatilsynet i sitt svar til forslaget.

Justisdepartementet holder på med å gå igjennom alle svarene. Ennå er det ikke sikkert om oversikten blir noe av.

Siste utgave

På forsiden nå