Norge

Slik er kaoset rundt de nye regionene

Finnmark skal slå seg sammen med Troms. Men finnmarkinger nekter. Og hva er egentlig Viken? Her er en forklaring på regionreformen.

Du har sikkert hørt om problemene mellom Finnmark og Troms. Nå snakker alle plutselig om Viken. Politikerne er uenige. Noen vil ombestemme seg. Hva skjer, egentlig? Her er en forklaring.

Norge skal få 11 regioner

I dag har Norge 19 fylker. I stedet skal vi få 11 regioner. Endringene skal gjelde fra 2020. Prosjektet kalles regionreformen. «Reform» betyr forandring. Vi skal også få færre kommuner.

Hvem har bestemt det?

Regjeringen med Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) har jobbet for reformen. De samarbeider med Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre på Stortinget.

Egentlig var det KrF og Venstre som ønsket regionreform. De «byttet den» mot reformen av kommunene. Den var det Høyre og Frp som ønsket seg.

De fire partiene har møtt motstand fra de andre partiene. Men sammenslåingene har fått flertall i Stortinget – til nå.

Slik blir de 11 regionene

Tre fylker endres ikke – de bare blir til regioner. Noen fylker slår seg sammen og får dobbeltnavn. Andre regioner får helt nye navn etter sammenslåingen.

Troms og Finnmark skal bli navnet når fylkene slår seg sammen.

Nordland blir som før.

Trøndelag er allerede slått sammen fra Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag. Fra 2020 skal fylket kalle seg en region.

Møre og Romsdal blir som før.

Vestland blir navnet når Sogn og Fjordane og Hordaland slår seg sammen.

Rogaland blir som før.

Agder blir navnet når Vest-Agder og Aust-Agder slår seg sammen.

Vestfold og Telemark blir navnet når de to fylkene slår seg sammen.

Innlandet blir navnet når Oppland og Hedmark slår seg sammen.

Oslo blir som før.

Viken blir navnet når Buskerud, Akershus og Østfold slår seg sammen.

Slik slås regionene sammen

Politikere fra fylkene møtes til forhandlinger. Gruppa som møtes kalles fellesnemnda. De må bli enige om praktiske ting. Så stemmer fylkestingene om sammenslåingen.

Dette er problemene

Troms og Finnmark klarer ikke å forhandle om sammenslåing. Finnmark nekter å snakke mer i fellesnemnda. Finnmarkingene mener de får for liten makt i den nye regionen. Akkurat nå er det pause i planene.

Viken-regionen blir også møtt med motstand. Regionen skal slås sammen av Buskerud, Akershus og Østfold. Men både vanlige folk og politikere protesterer. Mange mener at regionen blir for svær – både i geografi og mennesker. Noen bruker ord som «ulogisk» og «rar» om Viken. Regionen skal strekke seg rundt Oslo – fra grensa til Sverige og langt inn i landet.

Motstanden kommer fra Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Arbeiderpartiet (Ap). Også lokale politikere fra Frp har vist motstand.

Dette skjer framover

Stortinget skal behandle reformen for tredje gang. Den tredje avstemningen skjer i oktober. Da skal regjeringen fortelle hvilke oppgaver de vil gi til de nye regionene. Så skal Stortinget stemme om planen.

Sp vil samtidig fremme et forslag på Stortinget: Planene for Finnmark og Troms og Viken må legges bort.

Partiet Rødt vil også fremme forslag om å stanse tvang. Det gjelder for alle utenom Agder og Trøndelag.

Arbeiderpartiet, SV og MDG sier de vil støtte å si nei til tvang.

Mange håpet at KrF også ville si nei til tvang. Men KrF varslet at partiet fortsatt vil stemme ja til reformen på Stortinget. Dermed blir det trolig et nytt ja til reformen.

Dette sier politikere om regionreformen

– Vi har vært imot reformen hele veien. Vi vil bruke første mulighet vi har til å gjøre om på den. Spesielt regionen Viken er ekstremt stor og rar – Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet.

– Det er uklart hvorfor noen kommuner og fylker tvinges sammen mot sin vilje, mens andre får fortsette som i dag – Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet.

– Det er både merkelig og uansvarlig at Støre ikke støtter reformen. Arbeiderpartiet forsøkte med regionreform med Senterpartiet i regjering. De fikk det ikke til – Ingjerd Schou i Høyre.

Kilder: NTB; Stortinget, VG, NRK, Aftenposten, Dagsavisen, Wikipedia

Flere ting du lurer på? Her har vi samlet sakene der vi forklarer et tema.

Siste utgave

På forsiden nå