Norge

Vil gjøre tegnspråk mer synlig

Språkrådet deler ut tegnspråkpris for første gang. Prisen skal gis til noen som jobber med å styrke norsk tegnspråk.

– Denne prisen er viktig for å gjøre norsk tegnspråk mer synlig, sier Sonja Myhre Holten. Hun er rådgiver for norsk tegnspråk i Språkrådet.

Dette er første gangen tegnspråkprisen deles ut i Norge. Prisen deles ut i forbindelse med verdens-organisasjonen FNs internasjonale dag for tegnspråk.

– Mellom 20 og 30 personer og institusjoner har blitt vurdert til å få prisen. Felles for disse er at de jobber med å utvikle og styrke norsk tegnspråk, sier Holten.

Rundt 16.500 personer snakker tegnspråk i Norge. Språket blir regnet som et av Norges minoritets-språk. Det skriver Språkrådet på sine nettsider. Folk som snakker tegnspråk kan være døve. Det betyr at en person ikke kan høre lyd. Folk kan også være tunghørte. Det betyr at de hører dårligere enn andre mennesker.

– Mange kan for lite om tegnspråk. De vet for eksempel ikke at norsk tegnspråk skiller seg fra tegnspråk i andre land. I tillegg finnes det ulike dialekter i Norge, sier Holten.

Ifølge Språkrådet har folk som er døve eller tunghørte, det vanskelig på skolen. De sliter også i sosiale situasjoner.

– Mange foreldre får fortsatt beskjed om at døve og tunghørte barn ikke skal bruke tegnspråk. Mange mener tegnspråk gjør at barnet blir utenfor. Og at det ødelegger for en normal utvikling av språk. Men dette stemmer ikke. Forskning viser at barn som bruker tegnspråk, har en bedre utvikling av språk. Tegnspråk er den enkleste måten for mange døve og tunghørte barn å snakke på, sier Holten.

Utdelingen av tegnspråkprisen skjer på Nasjonalbiblioteket i Oslo. Vinneren mottar 25.000 kroner og et diplom.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå