Norge

Nå kan lånet ditt bli dyrere

Tåler du høyere rente på lånet ditt? I dag (torsdag) settes renta opp for første gang på sju år.

I dag (torsdag) klokka 10 var det rentemøte i Norges Bank. Banken setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Sist renta økte, var i mai 2011. Den nye styringsrenta er 0,75 prosent.

Du må derfor regne med å betale mer for boliglånet framover.

– Mange har kjøpt dyre hus og leiligheter. Det er ikke uvanlig at folk har mellom 4 og 5 millioner kroner i lån, sier Eva Sørmo til Klar Tale. Hun er forbrukerøkonom og jobber i selskapet Norsk Familieøkonomi.

Norges Bank bestemmer styringsrenta. Denne renta har mye å si når bankene avgjør hva du skal betale for lånet ditt. En lav styringsrente fører ofte til at du får billige lån fra banken. Styringsrenta har vært 0,5 prosent siden våren 2016. Nå blir den høyere, og bankene kan kreve mer penger fra deg.

Hva kan en dyrere rente bety for din økonomi?

I dag betaler mange bare rundt 2 prosent rente for boliglånet. Sørmo råder deg til å gå til nettstedet laanekalkulator.no. Der kan du regne ut hvor mye mer du må betale i måneden når renta øker.

Tenk deg at du låner 3 millioner kroner i banken til en leilighet. Da betaler du 12.770 kroner i renter og avdrag i måneden. Lånet varer i 25 år, og du har 2 prosent rente. Med 4 prosent rente må du betale over 3.100 kroner mer for samme lån hver måned. I 2021 kan du regne med å betale 4 prosent i rente til banken, ifølge ekspertene.

Heldigvis blir ikke renta så høy med én gang. Den kommer til å stige gradvis, ifølge Norges Bank.

– Vi har vent oss til å leve med dagens rente. Det kan være lurt å planlegge med en høyere rente framover. Bruk en lånekalkulator for å finne ut hvor mye ekstra du må betale. Disse pengene kan du sette på en sparekonto. Da ser du hvordan den økte renta påvirker økonomien. Og du venner deg til å leve for mindre, sier Sørmo.

Høyere styringsrente betyr egentlig at det går bedre med Norges økonomi. Flere har jobb. En lav rente betyr det motsatte. Norges Bank hadde varslet at styringsrenta ville øke etter møtet torsdag.

For noen kan det være lurt å vurdere fastrente. Du kan binde renta på hele eller deler av lånet. Da vet du hvilken rente du må betale de neste årene. Du må betale litt mer, men du slipper å bekymre deg, sier Sørmo.

Siste utgave

På forsiden nå