Norge

Mer en 50 mennesker har fått diagnose

Det kan være flere saker som i Tolga. 53 mennesker er registrert som psykisk utviklingshemmet, uten at de er sjekket av spesialister. Det skriver avisa VG.

I Tolga kommune ble tre brødre registrert som psykisk utviklingshemmede. Ingen av dem ble vurdert slik av lege. Men kommunen fikk ekstra penger som følge av brødrenes diagnose. Statsministeren har bed om unnskyld for det kommunen har gjort mot dem.

Avisa VG har gransket hvor mange som har fått en slik diagnose, uten at de er sjekket av spesialist-helsetjenesten. Det gjelder 53 personer de siste ti årene, skriver VG. Men det kan være fler.

Over 80 kommuner har registrert flere psykisk utviklingshemmede i enn normalt. VG har sjekket med disse kommunene. Hver kommune får mer i støtte fra staten når de har flere utviklingshemmede.

Ifølge avisen er det i Karasjok registrert 16 personer. I Nore og Uvdal mangler 5 av 15 en slik utredning. I Etne har 17 av 20 fått diagnose av en spesialist. Kommunene Nesna, Lunner og Hemsedal er også med i denne oversikten.

Alle kommunene mener de har fulgt reglene for hvordan det skal gjøres. De fleste kommunene viser også til at det er godkjent av revisor.

Flere store kommuner mangler oversikt. De vet ikke hvor mange som er regnet som psykisk utviklingshemmede utenfor spesialist-helsetjenesten.

Regjeringen har allerede varslet en gransking av saken i Tolga kommune.

Statsrådene Monica Mæland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara ber om en full gjennomgang.

– Vi skal komme til bunns i hva som har foregått. Slik kan vi unngå at noe slikt skjer igjen, sier Monica Mæland til nyhetsbyrået NTB. Hun er kommunal- og moderniseringsminister.

Målet er å få vite hva som skjedde i Tolga kommune. De vil også finne ut om innbyggere i andre kommuner har fått diagnosen psykisk utviklingshemming uten å vite det. Statsrådene vil få klarlagt om flere kommuner har fått statlig støtte de ikke skulle ha hatt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå