Norge

Nå skal folk til fjells - men skredfaren er stor

Sol og snø trekker mange til påskefjellet. Men flere steder er det stor fare for snøskred.

Røde Kors og Norsk Folkehjelp gjør seg klare. Det er meldt bra vær. Det er fortsatt snø og bra føre. Det vil nok lokke mange til fjells i påsken.

– Nå er det bare å velge tur etter evne, ta på solkrem og pakke sekken riktig. Det oppfordrer Kjersti Løvik. Hun leder landsrådet i Røde Kors Hjelpekorps.

Det er viktig å planlegge turen godt, sier hun. Sikkerheten er det viktigste. Du bør blant annet lære deg hvor det kan komme skred.

Denne vinteren har 11 personer dødd i snøskred i Norge. Det er flere enn de tre siste vintrene til sammen. Bare én gang siden år 2000 har så mange dødd i snøskred.

Ni av dødsfallene skjedde i Nord-Norge. Det er det fortsatt stor fare for skred.

Fredag og lørdag er faren for snøskred stor i Nord-Troms, Lyngen og Tromsø. Det er i Troms fylke. Her er det fare for at skred kan utløses naturlig. Det melder nettstedet varsom.no. Der kan du sjekke om det er fare for skred der du skal.

Faren er moderat i Jotunheimen, Svartisen, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Det samme gjelder Indre Troms, Sør-Troms Vestfinnmark og Nordenskiöld Land på Svalbard.

– I vinter er det dessverre altfor mange som har dødd i snøskred. I Nord-Norge er det fortsatt stor fare for skred flere steder. Skredmannskapene våre er klare til å rykke ut. Det gjør de med én gang hvis alarmen går. Men vi håper at vi får en påske uten flere alvorlige hendelser med skred, sier Live Kummen. Hun er leder i Norsk Folkehjelp Sanitet.

Røde Kors skal ha 1.200 frivillige i beredskap. Det betyr at de er på vakt, klare til å rykke ut på kort varsel. De skal være på 150 vaktstasjoner i påsken. I tillegg til mange tusen frivillige som er i vanlig beredskap.

Norsk Folkehjelp har 2.000 frivillige mannskaper. De er i beredskap døgnet rundt hele året.

– Det er på mange måter en spesiell påske som nå kommer. I Sør-Norge er det lite snø. Det er vårstemning og fare for skogbrann flere steder. Fjorårets sommer utfordret beredskapen i sør. Det var store og skogbranner som varte lenge. Vi håper folk tar hensyn til forholdene der de er. Og at de lytter til råd fra lokalt brannvesen, sier Live Kummen.

I Sør-Norge er det fortsatt en del snø i høyden. Mange kommer trolig til å dra til disse stedene. Der får de tatt sesongens siste skiturer.

– Det er meldt strålende vær mange steder. Appelsin og kakao i hytteveggen er en kjær tradisjon for mange. Vi forventer derfor stor trafikk til steder med snø og påskestemning, sier Live Kummen.

Mer fra Norge

På forsiden nå