Norge

Dette kranglet partilederne om

Debatten om bompenger engasjerte partilederne. Den fikk publikum til å le. Slik var den første partileder-debatten.

Latter og sterke følelser. Pekefinger og politiske poenger. 9.september er det kommunevalg i Norge. Partilederne møtte til sin første debatt under Arendalsuka. Det ble høy fart og engasjement på poenger og saker. For første gang holdt NRK debatten ute.

Trym Helge Aafløy er med i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen. Han var i duell med Siv Jensen. Hun leder Fremskrittspartiet (Frp).

Aafløy sa at bompengene har økt fem ganger i Bergen siden Høyre og Frp kom i regjering. Han mente også at Jensen hadde brutt masse løfter. Hun svarte med å vise at FNB er utydelige i sin politikk.

– Hvis du krysser av «Vet ikke» på alle spørsmål i en valgomat. Da får du beskjed om at du skal stemme FNB, sa hun. Valgomat er en digital valgtest.

Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet måtte også svare for seg.

– Er du for eller mot bompenger, sa Fredrik Solvang fra NRK.

Vedum innrømmet at partiet hadde sagt ja til bompenger mange ganger. Men at det ble for voldsomt. Une Aina Bastholm er i Miljøpartiet de Grønne. Hun sier at hun elsker bompenger.

Statsminister Erna Solberg sa senere at det kanskje har blitt litt for mye bompenger.

– Jeg mener vi skal lytte. Folk gir et klart og tydelig signal. Bompengene er krevende i hverdagen til folk. Det blir mye penger, sa Solberg.

Det var flere dueller i debatten. Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti (KrF) snakket om valgfrihet for familiene. Han utfordret Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet (Ap). Støre mente gratis skolemat gir familier mer tid. Blant annet fordi familiene slipper å smøre matpakke.

– Familiene er så forskjellige, unger er så forskjellige. Derfor er det feil når staten bare har én løsning, sa Ropstad.

Partilederne var også innom saker som private barnehager, medlem i handelsavtalen EØS og klima.

Avisa VG kåret Trine Skei Grande i Venstre og Støre i Ap til vinnere av debatten.

Siste utgave

På forsiden nå