Fire toppledere i fire ulike selskaper møttes til debatt tirsdag. De er på Arendalsuka i Arendal. Det er helt fullt i det lille lokalet. Folk står langs veggene for å få med seg det som skjer.
Matts Johansen i Aker BioMarine. Konsernsjef Rune Bjerke i DnB. Kristin Færøvik leder oljeselskapet CEO Ludin Petroleum, men Bjørn Kjærand Haugland leder Norge 2030-40. Det er svært ulike selskaper.
De fire snakket om hvordan det er å være ledere.
– Du må fornye deg, hele tiden, sa Bjerke. Han har 17 dager igjen i sjefsjobben. Det handler blant annet om å omgås mennesker som er forskjellige fra deg selv. Både i utdanning, kultur og gjerne også kjønn. Da blir en selv en bedre leder.
Matts Johansen sammenligner å lede et selskap med å stå på stå på skateboard. Det har han selv god erfaring med.
– Å komme framover handler om å klare ting en ikke har gjort før. Slik er det også på skateboard. Når du står på rampen, må du bestemme deg for hvilket triks du skal gjøre. Du må satse. Og du må bestemme deg for at du må lande. Du må ha nok fart. Ellers faller du. Slik er det med utvikling i næringslivet også, mener han.
Lederne er opptatt av hvordan selskaper kan kalles og drives bærekraftig. Hensikten er å ta hensyn til klima. Bærekraftig utvikling handler om at utviklingen som skjer, skal være bra nok for det som trengs nå. Men det må ikke ødelegge for dem som kommer etter oss.
I vår gikk 40.000 ungdommer i klima-demonstrasjoner. De krever at Norge gjør noe. Norge må kutte i gasser som er dårlige for klimaet. Kuttene må skje nå.
Er det krevende å være leder i et oljeselskap, får Kristin Færøvik spørsmål om.
– Ja. Men vi får ny tillit fra myndighetene. Vi får lov til å lete og drive med ny konsesjon. Det er en jobb som staten ber oss gjøre. Men vi må være åpne om hvordan vi driver på. Da forstår folk at vi gjør det på en forsvarlig måte, sier hun.
Bjørn Kjærand Haugland jobber med klima hele tiden. Han mener det er enkelt å tenke klimavennlig.
– Vi vet hva som må gjøres. Vi har teknologien. Men vi må gjøre det. Og samfunnet må godta det som må til for å bedre klimaet, sier han.
Bjerke mener at det ikke er bare enkelt å redde klimaet.
– Virkeligheten er litt annerledes, sier han. Selv om han driver bank, tenker de også på klima og bærekraft. De prøver å investere i grønn energi og bygging av hus som kalles grønne.
Aker Bio Maritime henter opp sjødyret krill i Arktis. Johansen sier at de forsøker å gjøre det med minst mulig påvirkning av klimaet.
– Vi vet at vi påvirker negativt. Men vi skal sette minst mulig spor etter oss, sier han.
Mange selskaper sier de driver med bærekraft og klimavennlig fordi de ønsker å tjene penger, mener Johansen. Ikke fordi de er så opptatt av det.
– Jeg tror det er fordi det vil øke verdien på selskapet de driver. Og at de tar et klima-ansvar for å bygge verdier, sier han.
Det var avisa Aftenposten og FutureBoards som hadde debatten.