VALG 2019
Bildet viser Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik på Arbeiderpartiets valgvake. Ap ser ut til å gjøre et historisk dårlig valg.

Dette er taperne i valget

Arbeiderpartiet kan ha gjort sitt dårligste kommunevalg noensinne. Også partiene i regjeringen faller.

Arbeiderpartiet (Ap) ser ut til å ha gjort sitt dårligste lokalvalg noensinne. Klokka 23.05 var resultatet 25,3 prosent for Ap. Det er for hele landet.

– Dette er åpenbart et valgresultat som Ap ikke kan være fornøyd med. Vi ønsker å ligge på et mye høyere nivå enn dette. Det sier Bjørnar Skjæran til nyhetsbyrået NTB. Han er nestleder i Arbeiderpartiet (Ap).

Stortings-representant Trond Giske sier valgdagen er en dramatisk dag for Ap.

– Det er et alvorlig resultat etter seks år i opposisjon. Det er mot en regjering med Høyre og Frp. Vi må gå nøye gjennom det for å se hva vi kan gjøre med det, sier Giske.

Det kan bli kamp om hvilken retning Arbeiderpartiet skal bevege seg i. Det kan bli en følge av det dårlige resultatet, ifølge Peter Eggen Langsæther. Han er valgforsker ved universitetet NTNU.

– Hvis Ap gjør et veldig dårlig valg nå, vil det kunne bli brukt av ulike grupper. De ønsker å ta partiet i forskjellige retninger, sier Langsæther til NTB.

– De står jo i spagaten på både klima, innvandring og flere andre områder. De taper unge velgere til miljøpartiene. De taper velgere i distriktene til Senterpartiet, sier valgforskeren.

Men også partiene i regjeringen ser ut til å ha mistet mange stemmer. Det er sammenlignet med valgene i 2015 og 2017. Det var allerede ventet at Fremskrittspartiet (Frp) kom til å miste støtte. Årsaken var at folk var misfornøyde med å betale mer i bompenger. Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har trolig tatt en god del av Frps velgere.

Frp ser foreløpig ut til å ha fått 8,4 prosent av stemmene. Det er 6,8 prosentpoeng mindre enn ved stortingsvalget i 2017. Resultatet kan bli Frps dårligste i et kommunevalg siden 1991.

Sylvi Listhaug er nestleder i Frp. Hun innrømmer at partiet ønsker et bedre resultat.

– Vi må analysere og se hva vi gjør rett og hva vi gjør galt. Slik at vi kan få et enda bedre resultat framover, sier Listhaug til NTB.

Det er både fordeler og ulemper for partiet ved å sitte i regjering. Det sier Listhaug.

– Vi får vist fram mange gode saker. Men vi må også ta ansvar for helheten. Men dette er først og fremst et kommune- og fylkestingsvalg. Vi må se hva slags resultat vi får, sier hun.

– Dere kan forvente dere et tydeligere og tøffere Fremskrittsparti framover. Det sa Siv Jensen da hun talte til Frps valgvake.

Også Høyre ser ut til å ha tapt på bompengesaken. De får foreløpig 18,6 prosent av stemmene landet over.

– Høyres tilbakegang er som ventet, sier Torbjørn Røe Isaksen. Han er næringsminister for Høyre. Han tror bråket rundt bompengene er en viktig årsak.

– Høyres velgere liker ikke bråk, sier han til NTB.

Prognosene viser også at Venstre ser ut til å gjøre det dårlig. Foreløpig er resultatet for Venstre 3,4 prosent.

– Både for oss i partiledelsen og på Stortinget er dette skuffende. Også for de tusenvis av frivillige som har holdt på, sier Abid Raja til avisa VG. Han er nestleder i Venstre.

Kristelig Folkeparti (KrF) ser ut til å kunne få 4,4 prosent av stemmene. Det viser prognosene foreløpig. Det er 1 prosentpoeng mindre enn ved forrige lokalvalg i 2015.

Resultatet kan endre seg etter hvert som alle stemmene telles. Klartale.no følger valget.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå