Norge

– Jeg er ingen spion

Frode Berg har vært en fri mann i fem dager. Han har vært i Norge i tre døgn. Tirsdag snakket han med norsk presse.

– Det er fantastisk å være her i dag. Jeg er glad for å være hjemme og ha møtt familien, sa Frode Berg tirsdag. Da holdt han og advokaten en pressekonferanse. Noen få medier var invitert, deriblant nyhetsbyrået NTB.

Berg takket alle han hadde fått hjelp fra, spesielt både sin norske og russiske advokat. Han takket også for alle som besøkte ham i fengselet.

– All støtten jeg har fått har holdt motet oppe. Den har vært livsviktig, sa han.

Berg ble pågrepet av russisk etterretnings-tjeneste 5. desember i 2017. Siden har han sittet i fengsel i Russland. Han ble dømt for spionasje. Dommen var på 14 års fengsel. Norske myndigheter har siden pågripelsen jobbet med å få ham fri. De lyktes fredag i forrige uke. Da var Berg en del av en utveksling mellom Litauen og Russland.

– Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion, sier Berg.

Berg bodde i Kirkenes i Finnmark. Han jobbet tett med russere over grensa. Det har han gjort i mange år. Nå er han pensjonist. Så ble han bedt om å gjøre en tjeneste for en mann han kjenner gjennom sitt jobb-nettverk der han bor. Han så først på det som en venne-tjeneste.

– I alt fem ganger sendte jeg noe til en adresse i Russland. Jeg møtte aldri noen, sier Berg.

Han ble aldri fortalt om hva som kunne skje om han ble tatt.

– Jeg visste ingenting om risikoen. Eller hva jeg var med på, sier Berg. Han er fortsatt skuffet og bitter for det.

Berg fortalte om hvordan han hadde det i fengselet.

– Når du har en celle på 9,5 kvadratmeter. To stoler, to senger, en vask, et toalett, et kjøleskap, en TV. Og den du deler rommet med også har det vanskelig. Det har vært tøffe dager, sier Berg.

Han sier han ble behandlet med respekt av den russiske e-tjenesten. Han tror han ble behandlet bedre enn andre fanger i fengselet.

– Men språkproblemer. Mangel på informasjon om det russiske rettsvesenet. Den evige usikkerheten. Lyset som sto på døgnet rundt.., deler Berg om dagene i fengsel. Han sier han måtte ty til en fantasi-verden iblant for å takle det. Nå får han oppfølging fra både lege og psykolog.

Berg sier at han forsøkte å stanse det han var med på.

– Jeg prøvde i mars 2017. Men jeg var ikke tydelig nok. Og de ba meg ta en tur til, sier Berg. Det var da han ble tatt.

Berg har fått beklagelser fra statsministeren og utenriksministeren. Han har snakket med sjefen for E-tjenesten i Norge. Berg vet mye mer enn han foreløpig kan fortelle. Nå gleder han seg til å reise hjem til Kirkenes. Også til jul. Han har gått glipp av de to siste julene.

– Jeg vet ikke når jeg skal reise hjem. Først skal jeg komme meg litt mer og være sammen med familien. Det har jeg blitt anbefalt, sier han.

Han vet ikke om han skal reise tilbake til Russland. Men han er benådet. Berg tolker det som om at han kan reise til Russland igjen om han vil.

Klar Tale fulgte pressekonferansen via TV.

Siste utgave

På forsiden nå