Norge

Kan staten redde Norwegian?

Flyselskapene sliter med følgene av korona-viruset. Kanskje kan staten redde Norwegian fra konkurs.

Norwegian har stanset 85 prosent av sine flygninger. 7.300 personer som jobber i selskapet blir permittert.

Dette er nesten alle som jobber i selskapet.

– Luftfarten står overfor en ekstraordinær krise. Også vi i Norwegian må sette de aller fleste av flyene våre på bakken. Vi må permittere veldig mange av dem vi jobber sammen med. Disse egne tiltakene er dessverre ikke nok, sier Jacob Schram. Han er konsernsjef i Norwegian.

Fra før har flyselskapene Widerøe og SAS permittert flere tusen ansatte.

Staten har sagt at de skal gjøre det de kan for å redde norsk luftfart. Nå snakker de politiske miljøene om at staten kan kjøpe aksjer i Norwegian. Det kan være en løsning for å sikre at selskapet ikke går konkurs.

Torgeir Knag Fylkesnes snakker for Sosialistisk Venstreparti.

– Det er ikke SVs viktigste politikk å kjøpe flyselskaper. Men vi vil vurdere det seriøst, sier han. Han forklarer at det blant annet er for å sikre jobber.

Nyhetsbyrået NTB har snakket med flere partier på Stortinget. De vil ikke tvinge regjeringen til å kjøpe aksjer. Men de snakker om hva som kan gjøres.

– Luftfarten er viktig med tanke på alle arbeidsplassene. Det er viktig for kritisk infrastruktur i Norge. Derfor har vi et særlig samfunnsansvar. Vi må sikre at den næringen holder seg i lufta, sier Jonas Gahr Støre til NTB. Han leder Arbeiderpartiet. Han mener at det må lages en egen pakke for flyselskapene i Norge.

Senterpartiet sier at det også i framtida må være tre flyselskaper i Norge: Norwegian, SAS og Widerøe.

– Vi må sikre alle de tre flyselskapene. Det haster mest for Norwegian nå. Men det er ikke mange dagene før det blir vanskelig for SAS også, sier

Siste utgave

På forsiden nå