Norge

Én av tre er ekstra sårbare for korona

En tredel har større risiko for å bli alvorlig syk av korona-viruset. Les helse-myndighetenes nye råd til de sårbare gruppene.

En tredel av folk i Norge har ekstra risiko for å bli alvorlig syke. Det er dersom de blir smittet med korona-viruset. Det sier Helse-direktoratet.

– Totalt dreier det seg om cirka 1,6 millioner mennesker, sa Espen Nakstad under en presse-konferanse torsdag. Han jobber i Helse-direktoratet.

Det er viktig at disse menneskene passer på, sier helseminister Bent Høie. Folk i risiko-gruppene bør unngå samlinger med mye folk, holde avstand til andre og vaske hender ofte. De bør ikke reise med kollektiv-transport, særlig ikke i rushtiden.

Også alle andre bør hjelpe til med å beskytte de sårbare. Det kan vi gjøre ved å kutte ned på de fysiske besøkene. Vi kan ringe isteden, sier Høie.

– Du må ikke besøke noen i risiko-gruppa om du er forkjølet, har feber eller er tungpustet, sier Høie.

Han sier at mange personer i gruppen med risiko tror det vil gå bra. Men han sier at det er viktig å være forsiktig. Folk trenger likevel ikke holde seg helt for seg selv, sier han. Men det er viktig at folk følger rådene.

Disse gruppene er ekstra utsatt:

* Eldre over 65 år, spesielt de over 80 år

* De med hjerte- og karsykdom

* De med kronisk sykdom i lungene

* De med nedsatt immunforsvar

* De med diabetes

* De med kreft

* De som røyker og de med fedme kan også ha høyere risiko

Siste utgave

På forsiden nå