Norge

Erna Solberg ber nordmenn bli hjemme

Røde Kors pleier å være på fjellet i påska. I år vil de holde seg der folk bor. Det er statsministeren fornøyd med.

Røde Kors fortalte om sine påskeplaner på en presse-konferanse på onsdag. Røde Kors har vanligvis 150 vakt-stasjoner på fjellet i påsken. I år skal de bare ha 20. Det sier Kjersti Løvik. Hun er leder for hjelpekorpset til Røde Kors. De vil heller hjelpe der folk er.

Løvik sier det betyr mindre hjelp i fjellet. Folk må være enda bedre forberedt. De må være sikre på at de kan løse problemer selv. Det kan ta lengre tid å få hjelp siden hjelpen er lenger unna.

– Det er viktigere enn noen gang at du har med utstyret du trenger for å ta vare på deg selv og andre, sa hun.

Robert Mood er president i Norges Røde Kors. Han og statsminister Erna Solberg var med på pressekonferansen. Solberg er glad for hjelpen Røde Kors gir. Hun sier hytteforbudet gjør at det trengs mindre hjelp i fjellet. Hun ber folk om å respektere forbudet. Hun ber de se på resten av samfunnet.

– Mange nordmenn tror at de kan sette seg over smittevern-regler. De mangler forståelse av alvoret, sier hun.

– Det er et lite offer å være hjemme. Ta turen her hjemme. La være å utfordre regelverket. Jeg vet nordmenn er opptatt av friheten sin og selvstendighet. Men dette er rett og slett tiden for å vise samhold, sier Solberg.

Mood sier at Røde Kors er klare for å hjelpe til i byene. Han sier til avisa Dagbladet at det skal være 200 frivillige klare hele tiden. De skal kunne hjelpe til om noen blir savnet. Det har de gjort lenge.

I år blir det litt ekstra for Røde Kors i storbyene. Behovene endrer seg. Da flytter vi oss etter behovene.

Mange kjenner de norske "fjellvett-reglene". De gjelder fortsatt. Men Røde Kors lager i år "koronavett-regler". De kan du lese nederst i saken.

 1. Følg myndighetenes råd til enhver tid
  og husk at rådene kan endres på kort varsel. Bruk bare sikre kilder for informasjon om viruset og sykdommen, sjekk helsenorge.no.
 2. Vår oppførsel kan redde liv
  Ta ansvar for å unngå smittespredning. Vær nøye med håndhygiene og hold minst en meters avstand fra andre mennesker. Respekter reglene for karantene.
 3. Aksepter egne og andres følelser
  Vi reagerer forskjellig i stressede situasjoner. Det er normalt å føle seg trist, lei, forvirret, bekymret eller sint under en krise.
 4. Ikke bruk alkohol eller andre rusmidler for å takle en stresset situasjon
  Håndter følelsene dine på en sunn måte.
 5. Hold kontakt med venner og familie
  ...på telefon, epost eller sosiale medier, hvis du ikke kan være i kontakt med dem fysisk.
 6. Vis omsorg
  ...og ta spesielt kontakt med noen du tror kan oppleve ensomhet. Ikke gå på besøk til noen som er i karantene eller isolasjon.
 7. Viruset kan ramme alle
  Du må ikke bidra til at frykt for viruset fører til stigmatisering av enkeltmennesker eller grupper.
 8. Ta vare på deg selv
  Spis sunt, vær i aktivitet og få nok søvn også om du jobber hjemme eller er i karantene. Gi deg tid til å koble av med film, bøker eller annet. Ikke bruk all tid på å følge med på sykdomsnyheter.
 9. Ikke sett deg selv eller andre i en situasjon hvor dere trenger hjelp
  fra helse- eller beredskapsressurser utenfor eget hjem. Ikke dra på hytta eller annen reise. Det kan spre smitte og overbelaste lokal beredskap og helsetilbud.

Siste utgave

På forsiden nå