Norge

Kan være lurt å håndhilse mindre

Det er mye å lære av tiltakene mot korona. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier det kan være lurt å håndhilse mindre enn før.

Det er liten tvil om at tiltakene mot smitte har hatt effekt på korona-smitte i Norge. Men det har også ført til at folk har fått færre andre sykdommer.

Helsedirektøren mener det er flere av tiltakene som kan være lure å gjøre etter at korona er borte. Han sier fysisk kontakt med andre er et eksempel.

– I forkant av korona har det jo vært vanlig å håndhilse på alle når man går inn i et stort møterom. Der kan det være kanskje 50 andre. Og det er klart at det er ting som vi kanskje kommer til å endre litt på i tiden som kommer. Det sier han til nyhetsbyrået NTB.

Les mer: Sola skinner, men vi må fortsatt huske korona-reglene

Det har også vært mindre smitte av andre sykdommer. I slutten av mai var det under halvparten så mange som det pleier å være. Det viser tall fra Folkehelse-instituttet (FHI).

– Det samme så vi jo for influensa. Det ble en brå slutt på sesongen. Og det skyldes jo disse tiltakene. De har samlet sett hatt god effekt på smittsomme sykdommer, sier Line Vold til NTB. Hun er avdelingsdirektør ved FHI.

Les også: – Vi lever fortsatt med viruset blant oss

Guldvog håper folk har lært noe av denne våren.

– Vi kan i hvert fall være håpefull og tenke at vi lærer noe. At det å vaske hende dine gjør en forskjell Det er viktig når du har hatt kontakt med noen som er syke. Det kan være viktig lærdom vi skal ha med oss, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå