Norge

– Så lenge noen opplever rasisme, er det et problem

Vi engasjerer oss i kampen mot rasisme i Norge. Men er rasisme også et problem her? Ja, sier forskere.

Så lenge mennesker sier at de opplever rasisme, er rasisme et problem i Norge. Det sier Cora Alexa Døving til Klar Tale. Hun forsker blant annet på rasisme og jobber ved Holocaustsenteret.

Mange har fortalt om rasisme i mediene den siste tiden. Sist uke skrev Klar Tale om legen Kojo Koranteng. Han vil at vi åpner øynene for rasismen i Norge. Bare slik kan vi få til en endring. Men han får også høre at han overdriver.

– Folk sier at de er jo ikke rasister. Selv om de kommer med en nedlatende kommentar. Det er mange som ikke forstår at det de gjør, er rasisme, sa han.

Les hele saken: – Rasisme skjer også i Norge

Folk i Norge engasjerer seg mye i kampen mot rasisme. Det er lite rasisme i institusjonene våre, sier forsker Døving.

Den siste tiden har mange tusen demonstrert flere steder i landet. De har støttet bevegelsen Black Lives Matter. Det har også andre i verden gjort. Protestene skjer som følge av dødelige pågripelser av svarte personer i USA.

Laura Maria Führer er også forsker. Hun jobber blant annet med temaene rasisme og diskriminering. Hun mener også at rasisme er et problem i Norge.

– Rasisme forekommer i Norge. Og jeg vil si at det er problematisk, ja.

Mediene har den siste tiden skrevet om en sak fra Elverum. En norsk-somalisk familie flytter til Oslo. De hevder de blir utsatt for rasisme i Elverum, melder avisa VG. Avisa Østlendingen skrev om saken først.

Er det mindre rasisme på store steder, som i Oslo? Koranteng i Klar Tales sak mener problemet er størst på små steder. Der er det også mindre hjelp å få, sa han.

Forskningen sier lite om slike forskjeller, ifølge Führer.

Forsker Døving sier dette:

– Når vi har målt holdninger til muslimer og innvandring, så er det mer fordommer utenfor byene. Folk i byer er mer positive til mangfold.

Men hun sier videre at folk kan oppleve rasisme også i byer. Det er ikke nødvendigvis slik at det er lite rasisme der folk er positive til mangfold.

Samtidig er folk uenige om hva rasisme er. Én årsak til dette er at rasisme skjer i det skjulte. Folk kan bli utsatt for rasisme i hverdagen sin, men alle de andre får det ikke med seg. De opplever det ikke selv, ifølge Døving.

Vi må ville lytte til alle historiene om rasisme, mener Døving.

– Vi må også lære oss hvor mønstrene i rasisme i den norske befolkningen er. Hver enkelt av oss må tørre å gå i oss selv. Vi må tenke over hvilke fordeler vi har som medlemmer av majoriteten, sier Døving.

Netthets er en av de største utfordringene i kampen mot rasisme og diskriminering. Det mener forsker Führer.

– Det er helt utrolig hvilke grovt rasistiske hat-meldinger noen får, sier hun.

Vi burde bli flinkere til å si ifra hva som ikke er greit å si, mener hun.

Siste utgave

På forsiden nå