Et landskap med øyer, svaberg og idylliske skjærgårder. Sørlandet er kjent for sine kystperler og hvite trehus.
Langs kysten i Agder finnes også flere gamle uthavner. De vokste fram i tiden med seilskuter i Europa.
– Dette er en viktig del av vår kulturarv. Vi ønsker å gjøre disse uthavnene mer tilgjengelig for funksjons-hemmede. Særlig har vi fokusert på svaksynte denne gangen. Det sier Hege Kristin Martinsen. Hun er leder for prosjektet og jobber i Agder fylkeskommune.
Les også: – Savnet etter nærhet traff meg som et sjokk
Strekningen mellom Nordsjøen og Østersjøen var en viktig rute for handel i Nord-Europa. Seilskutene som passerte kysten av Agder trengte trygge havner. Der kunne de søke ly og hente forsyninger.
Ny-Hellesund i Søgne er en slik uthavn. Det er en øygruppe som består av tre øyer. Her finnes flere århundre gamle, små øysamfunn.
Folk kommer til Ny-Hellesund først og fremst for utsikten, sier Martinsen. Men nå skal kultur-opplevelsen tilrettelegges også for dem som ikke kan se.
– Vi har for eksempel satt opp nye skilt og kart på brygga. Disse har følbar tekst som kan leses av blinde. Vi jobber også med å lage lydspor folk kan høre på via telefonen sin. Vi spiller inn lyder som er typisk for landskapet, samt spennende historier fra gamledager, sier Martinsen.
Det vil altså bli mulig å rusle langs kyststiene og lytte til en slags digital guide.
Les også: Grande vil at flere gjør som Mia
Lyden av bølgeskvulp, lukta av sjøluft. Knirkingen i tregulvet i et gammelt gjestgiveri fra 1700-tallet. Opplevelsen av en uthavn er mer enn det man kan se.
Arbeidet i Agder er en del av prosjektet "Opplevelser for alle". Leder for dette er Merete Kvamme Fabritius fra Nordlandsforskning.
– Mange funksjons-hemmede opplever at reiselivet ikke er godt nok tilrettelagt. Ofte handler det om å kunne komme seg frem med rullestol, sier Fabritius.
For hørsels-hemmede kan støyende akustikk i en restaurant være et problem.
– Det kan gi en dårlig opplevelse dersom man ikke hører hva som blir sagt. Da er det vanskelig å ta del i samtalen rundt bordet.
Les også: Rullestolen stopper folk som vil studere til politi
Nesten 20 prosent av den norske befolkningen har nedsatt funksjonsevne, sier forskeren. Det kan være knyttet til blant annet alder, nedsatt syn, hørsel eller bevegelighet.
– Det er snakk om en stor gruppe mennesker. I tillegg tar jo disse med seg familie og venner når de skal ut og reise. Norsk reiseliv taper trolig millioner på at disse ikke får dratt på ferie, mener Fabritius.
For de som bruker rullestol kan det handle om for litt for høye terskler, eller dører som ikke er brede nok. Flere steder er det små grep som skal til, mener Fabritius. Det trenger ikke være veldig dyrt å legge mer til rette.
– Mange reisemål i Norge er faktisk allerede godt tilrettlagt. For eksempel museer som er universelt utformet. Men mangel på informasjon er et problem.
Les også: Gjør deg klar for fjord, foss og fjell
Funksjons-hemmede opplever å bruke mye tid på å finne ut om det er mulig for dem å dra ulike steder, sier forskeren.
– Slik kan vi unngå at besøkende med funksjons-nedsettelser enten velger bort et ønsket reisemål, eller blir negativt overrasket når de ankommer reisemålet, sier forskeren.
Reiselivet kan komme langt med å fortelle om det de allerede har, mener Fabritius.