Norge

– Vi har en jobb å gjøre

Smitten er på vei opp. Nå må vi jobbe for å hindre at landet må stenges ned igjen, sier helseministeren.

Regjeringen strammer inn reglene for smittevern igjen. Årsaken er smitten som igjen sprer seg i Norge. Det sa helseminister Bent Høie under en presse-konferanse fredag.

– De fleste har forstått det nå at ferien er over. At vi må brette opp armene fordi vi har en jobb å gjøre. Det er jobben vi må gjøre for å hindre at korona igjen tvinger oss til å stenge landet, sa Høie.

I Oslo er mange smittet etter flere fester i byen. Mange ble også smittet etter å ha vært på cruise. Smitten gjør at vi må vente med å åpne mer av samfunnet, sa Høie.

Derfor beholder regjeringen grensen på 200 personer på arrangementer. Det blir ikke åpnet for kamper i idrett for voksne. Og det blir ikke mindre avstand i for eksempel kinosaler.

– Noen blir sikkert skuffet og noen sinte. Men vi kan ikke ta sjansen på å minste kontrollen nå, sa Høie.

Det blir derfor forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet. Forbudet gjelder fra lørdag av. 1. september skal regjeringen vurdere om forbudet skal fortsette.

Neste uke starter studier igjen flere steder. Mange kommer tilbake til jobb. Uken etter åpner skolene. Det vil føre til at flere vil ta kollektiv-transport.

– Vi oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle, sa Høie.

Høie ber om at arbeidsgivere legger til rette. Det slik at bare halvparten bruker kollektiv. Det kan løses med hjemmekontor eller ved å forskyve arbeidstiden.

– Det må være trygt for de som må ta buss og bane, sa helseministeren.

Det kan bli anbefalt med munnbind i rushtiden. Men det blir ikke påbudt. Det viktigste er å holde avstand, sa Høie.

– Meteren beskytter mye bedre enn munnbindet, sa han.

Men det er situasjoner der det er vanskelig å avstand. Da kan munnbind være nyttig. Helsemyndighetene kommer med egne råd om munnbind i neste uke.

Siste utgave

På forsiden nå