Norge

Svindlet eldre - nå er de avslørt

Et nettverk av svindlere er tatt av politiet. De har lurt til seg penger fra eldre kvinner. To svensker, en danske og en nordmann er pågrepet.

Eldre kvinner blir kontaktet av kriminelle som utgir seg for å være fra banken. De lurer de eldre til å gi fra seg sensitiv informasjon. Slik stjeler de penger fra dem.

Det kalles Olga-svindel. Det er fordi de kriminelle ofte tar kontakt med kvinner som har navn som var populære for 80 år siden. Mange av ofrene i slike saker har hatt navnet Olga.

– Så langt vi kan se, er det nå snakk om rundt 13,5 millioner kroner. Eldre mennesker har fått spare-pengene sine regelrett stjålet fra seg. Det er ganske så kynisk. Det sier Even Klund ved Fredrikstad politistasjon til Fredriksstad Blad. Han har ledet etterforskningen.

Olga-svindelen har skjedd over hele landet. Men politiet i Fredrikstad ble satt på sporet av svindlerne. Det skjedde da et svindel-tilfelle et annet sted i Norge ble koblet til en dansk mann. Han hadde registrert adresse på en postkasse i Østfoldbyen.

I juni ble to menn til pågrepet på et hotellrom i Oslo. Der ble det også ble funnet avansert utstyr og skatte-lister med navnet til mange eldre kvinner.

– Vi gikk rett og slett rett inn i svindel-sentralen deres på dette hotellrommet. Blant annet ble det funnet avansert spoofing-utstyr. Det mener vi svindlerne har brukt til å lure ofrene til å tro at det var banken som ringte. Det sier politi-advokat Yvonne Schilling.

Etter pågripelsene i Oslo skal det ikke ha vært en eneste anmeldelse av denne typen svindel. Denne uka ble en fjerde mann pågrepet.

Tidligere i sommer bekreftet Telenor at de i en periode måtte blokkere mer enn 200.000 anrop daglig. Flere banker har vært ute og advart kundene om svindel-metoden.

Siste utgave

På forsiden nå