Norge

Utfordrende for mange å komme seg på jobb

3.800 bussjåfører streiker i Oslo og Viken. Folk må finne andre måter å komme seg fram på.

Mange er avhengig av buss for å komme seg på jobb og skole. Nå står mange busser stille. Bussjåfører streiker. Streiken kan bli større om få dager.

I Oslo og Viken streiker 3.800 sjåfører. Både selskapet Ruter og Statens vegvesen ber folk jobbe hjemmefra, hvis de kan.

Streiken er lovlig. Det betyr at det ikke blir mer plass på tog, T-baner, trikker og båter. Det blir i stedet trangere om plassen.

– Ikke reis med mindre du må. Hold anbefalt avstand og bruk munnbind etter anbefalingene fra helse-myndighetene, skriver Ruter i en pressemelding.

Ruter er rammet av streiken. Det samme er Brakar og Østfold kollektivtrafikk. Likevel kan det fort bli busstopp andre steder i landet. 8.200 sjåfører landet rundt er klare for streik, ifølge avisa VG.

– Sjåførene er veldig motiverte og klare for kamp. En langvarig kamp om nødvendig. Vi har økonomi til å holde det gående lenge, sier André Nerheim i Fellesforbundet til avisa. Han er kommunikasjons-sjef.

Raymond Johansen er byrådsleder i Oslo. Han er bekymret for økt trengsel og smitte under streiken.

– Det er all grunn til å frykte at streiken kan bidra til økt smitte. Jeg er bekymret for økt trengsel og håper streiken varer i kort tid, sier Johansen til avisa Aftenposten. Han oppfordrer folk i Oslo til å ha hjemmekontor.

Oslo kan bli en av de «rødeste» byene i Europa. Det sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til kanalen NRK fredag.

Meklingen i streiken foregår mellom NHO Transport og Spekter. Sjåførene krever mer lønn. De tjener for lite i forhold til en arbeider i industrien, mener de.

Klar Tales nyhetsbrev

Meld deg på og få en oversikt over de viktigste sakene, forklart på en enkel måte.

Mer fra Norge

På forsiden nå