Norge

Norge sikrer seg fem millioner nye tester

Det kan gå raskere å få testet om folk er smittet av korona. En ny test gjør at folk kan få svar, uten at testen må bli analysert i et laboratorium.

Norge har skrevet en avtale om å kjøpe tre millioner hurtigtester. Det blir også mulig å kjøpe to millioner ekstra hvis det er behov, sier Bent Høie. Han er helseminister i Norge.

– Det skal være nok til at vi har tester resten av 2020. Det vil nok holde et stykke inn i neste år også, sier han.

Så langt har det blitt tatt 1,1 millioner tester av folk i Norge. De nye testene kommer denne uka. De vil gjøre det mulig å starte sporingen av smitte raskere. Årsaken er at testen gir svar på bare 15 minutter.

Høie er opptatt av at det gode samarbeidet Norge har hatt med andre land. Han vil advare mot å tenke at Norge kunne klart seg bedre alene. Han mener Trump har gjort en feil da USA meldte seg ut av verdens helse-organisasjon (WHO).

– WHO er viktig. Vi trenger WHO, og WHO trenger oss, sier Høie. Han avslørte også at regjeringen vil bruke 20 millioner ekstra på WHO neste år. Han sier pengene ikke er bistand. Det er viktig for Norge at organisasjonen kan gjøre det den skal.

Høie var også uenig i at korona er ufarlig. Det har også Trump sagt etter at han kom hjem til Det hvite hus.

– Jeg er uenig i at man ikke skal være redd for korona. Jeg er bekymret for korona hver eneste dag og hver eneste time, jeg, sier Høie. Men han sier at det er viktig at folk kan ta seg en pause fra å tenke på viruset.

Bjørn Guldvog er helsedirektør. Han mener det er mulig å være enig i å se positivt på ting. Men han synes Trump snakker om viruset på feil måte. Det er et virus som kan være farlig uten de rette tiltakene.

Mye av smitten skjer nå i private sammenhenger i Norge. Da er det viktig å huske på rådene og reglene for å hindre smitte, sier Guldvog.

– Hjemme hos deg selv bør det bare være 20 gjester. Det er inkludert deg selv og de du bor med. Det må også være minst en meter mellom gjestene. Da er det bare plass til 4 personer ved vanlig spisestue-bord, sier Guldvog. Han tror det bare er noen få som har plass til mer enn 20 gjester, uten at de må bryte reglene.

Selv om det er lite smitte i Norge, har den økt de siste ukene. Det har den også gjort i andre land i Norden, sier Line Vold. Hun er avdelings-direktør ved Folkehelse-instituttet (FHI). Hun sier de følger med på om viruset endrer seg.

– Vi får tilsendt prøver av korona-virus. Vi undersøker genene på det, for å se om det endrer seg. Det er ingen endring til nå. Det er ingen andre laboratorier vi har snakket med som har sett det heller. Det har verken blitt farligere eller mindre farlig. Det har verken blitt mer eller mindre smittsomt, sier hun.

Hun sier også at de har en plan for hvor det kan komme krav eller råd om munnbind hvis smitten sprer seg videre. Det er steder hvor det er vanskelig å holde en meter avstand.

I flere land er det mange som har lite tillit til myndighetene. Det gjør at mange også heller vil tro på konspirasjons-teorier enn på helsemyndighetene i landet. Det gjør at Høie er litt bekymret.

–  Jeg er bekymret for det. Men jeg er litt mindre bekymret for at det skjer i Norge. Det er nok andre land som sliter mer med det. Vi har mye tillit til hverandre i Norge. Men jeg ser at det er grupper i Norge som mener at den fakta-baserte kunnskapen vi har er feil. Det ser jeg for eksempel på sosiale medier. Disse gruppene har heller sine egne teorier, sier Høie.

Han tror det er flere som ser etter andre forklaringer enn de myndighetene har. Årsaken er at de er lei av tiltakene. Dette er også noe WHO advarer om i flere land i Europa.

– Vi merker at tiltakene får konsekvenser for livene våre. Og da leter vi etter andre forklaringer. Det kan vi gjøre fordi vi vil slippe å gjøre det vi blir bedt om. Det er jeg bekymret for. Da er det viktig at myndighetene gir folk riktig informasjon. Slik kan vi hindre at teoriene blir stoppet i stedet for at de sprer seg.

Siste utgave

På forsiden nå