Norge
Bildet viser en barneskole i Oslo. Mange elever fikk mindre tilpasset opplæring i norsk. Det skjedde etter at skolene stengte som følge av korona. De fleste elevene det gjaldt, går på skole i Oslo og Viken.

Elever fikk færre timer med tilpasset norsk

Over 15.000 elever fikk færre timer med særskilt opplæring i språk. Det skjedde da skolene åpnet igjen etter at de var korona-stengt i vår.

15.468 elever i grunnskolen fikk mindre tilpasset opplæring i språk. De fikk kuttet sine timer med særskilt språk-opplæring. Det skjedde etter at skolene åpnet igjen etter at de hadde vært korona-stengt i vår. Det skriver avisa VG.

I fjor hadde omtrent 41.000 elever krav på ekstra hjelp. Det var som følge av at de ikke kunne så godt norsk. Det viser tall VG har fått se fra Grunnskolens informasjons-system (GSI).

Disse elevene sliter med å henge med i andre timer. Årsaken er at de ikke forstår alt læreren sier. Eller for eksempel hele teksten i matte-oppgaven.

Mange av elevene opplevde at det ble stopp i den ekstra hjelpen. Det var da skolene stengte som følge av korona-viruset. Men over 15.000 av dem har fått færre timer enn normalt også etter at skolen åpnet igjen. Og ut skoleåret.

Marit Lunde er nestleder i Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring ved universitetet Oslo Met. Hun ikke overrasket. Det er fordi skolene har vært i en vanskelig situasjon. Men mener disse elevene også blir mindre prioritert enn andre til vanlig.

Denne gruppen har ikke noen sterke personer eller organisasjoner som snakker for dem i det offentlige. Det sier Lunde.

– Problemet med denne «usynligheten» er større nå. Det er når situasjonen er så vanskelig på skolene på grunn av smitten, sier Lunde. Hun mener tallene er høye.

Mer fra Norge

På forsiden nå