Norge

Frode Berg vil ha svar om E-tjenesten

Frode Berg ble dømt for å være spion i Russland. Stortinget skal mandag ha høring om saken. Men det kan være de vil holde alt hemmelig.

Frode Berg ble arrestert for spionasje i Russland. Han fikk komme hjem til Norge etter nesten to år i fengsel. To ganger har Stortinget sagt at de vil ha en kort og offentlig rapport om det som skjedde. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sagt nei til det to ganger. Han sier det handler om sikkerheten til Norge, ifølge avisa VG.

Et utvalg på Stortinget har jobbet med saken tidligere. Det har ansvar for å følge opp EOS-saker i Norge. EOS er en felles kode for de som jobber med etterretning og sikkerhet i Norge. Det er Politiets sikkerhets-tjeneste (PST), Nasjonal sikkerhets-myndighet (NSM) og Forsvarets sikkerhets-avdeling (FSA).

De har laget en rapport. Men det er hemmelig hva EOS-utvalget har sagt om saken. Det gjør at Stortinget kan bli nødt til å jobbe med saken i total hemmelighet, ifølge VG. De skriver at flere partier sier nei til å gjøre rapporten mindre hemmelig.

Hvis ting blir som nå, får aldri folk vite om EOS-utvalget mener at noen har gjort noe kritikk-verdig. Det er også hemmelig hvem som hadde ansvar for det som skjedde. Flere ble overrasket da hele rapporten ble merket hemmelig. For utvalget selv ønsket at mest mulig av den ble offentlig.

Berg selv ønsker også at mest mulig blir offentlig. Han vil at folk skal få vite hva E-tjenesten gjorde i saken. Berg blir også nektet å lese det som står i rapporten.

– Jeg vil si litt om min situasjon i dag. Jeg vil også si litt om hvordan familien har det. Det har vært en prøvelse i tre år. I den tiden har jeg blant annet har sett fram til rapporten fra EOS-utvalget. Det har derfor vært en nedtur med all støyen rundt hemmeligholdet av rapporten som ble lagt fram, sa Berg til VG på vei inn til høringen.

Siste utgave

På forsiden nå