Norge

UD fraråder alle reiser til fem land i Asia

UD ber folk om å unngå alle reiser til India og fire andre land. Det er som følge av mye smitte med korona i India. Det blir også nye regler for folk som kommer tilbake fra landene.

Utenriks-departementet har fram til nå bedt om at folk unngår unødvendige reiser til fem land i Asia. Fra onsdag klokka 12 er rådet at folk bør unngå alle reiser til landene.

Det nye rådet er for reiser til India, Pakistan, Bangladesh, Nepal og Irak. Rådet er endret som følge av at smitten sprer seg fort i India. Landet er i ferd med å kveles av korona.

Ine Eriksen Søreide er utenriksminister. Hun sier Norge er bekymret for situasjonen i de fem landene. Det nye rådet skal hindre at folk skal bli smittet i utlandet. Det kan være farlig for den som blir smittet. Men det kan også føre til at de tar med smitte tilbake til Norge. De kan også bidra til at sykehus i landene får mer å gjøre enn det de har fra før.

Det blir registrert 2.700 døde med korona hver dag i India. Det er frykt for at mange dør uten å bli registrert. Ifølge flere krematorier og gravlunder i India er tallene for lave. De har fått mange flere døde enn det de offisielle tallene skulle tilsi.

Norge har også liten eller ingen mulighet til å hjelpe folk fra Norge som er på reise i de fem landene, sier Utenriks-tjenesten.

Det er flere som er på vei hjem til Norge fra de fem landene. Det blir nye regler for dem også. Fra onsdag klokka 12 skal alle på karantene-hotell. Det vil bli lik behandling for nødvendig og unødvendig reise.

Det blir strengere regler for innreise fra India og land med grense til India. Det blir også strengere regler for reisende fra Irak. Det er for å gjøre risikoen for at de tar med smitte inn i Norge så liten som mulig, sier Monica Mæland. Hun er justisminister.

Hun sier at det også kan bli strengere regler for reisende fra flere andre land.

– Smitte-situasjonen i verden tilsier at det raskt kan komme nye endringer i reglene for innreise. De kan bli endret på kort varsel. Da kan det bli slik at flere skal på karantene-hotell, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå