Norge

Fjerner ingen regler før det er trygt

Regjeringen lover at gjenåpningen av samfunnet skjer på en trygg måte.

Regjeringen sier at ingen korona-regler fjernes før de mener det er trygt. Men smitten kan fortsatt komme ut av kontroll, advarer de.

– Vi skal ha stor forståelse for dem som mener vi åpner for mye. De sa Raymond Johansen da han åpnet Oslo. Han er byrådsleder i Oslo.

Han sa dette til de som er redde for at samfunnet åpnes for fort. Flere eksperter på smittevern har også kritisert gjenåpningen. Regjeringen forstår at noen kan være redde.

Saliba Andreas Korkunc sier at folk kan være trygge på at åpningen skjer kontrollert. Korkunc er statssekretær og har ansvar for saker som handler om korona.

– Åpner vi for fort opp, kan smitten øke. Da må vi stenge ned igjen. Derfor går vi forsiktig fram, sier Korkunc.

Han sier at lokale smitte-utbrudd vil bli stoppet av raske tiltak. Enten av kommunene eller regjeringen.

Korkunc sier Norge har noen av Europas strengeste regler for innreise. Det er for å hindre at nye varianter av viruset kommer inn til Norge.

Helsemyndighetene har vært klare på at gjenåpningen vil kunne føre til mer smitte. Derfor bør kommunene være forsiktige. Det mener assisterende helsedirektør, Espen Nakstad.

– Det er sannsynlig at smitten vil øke i kommuner som åpner raskt på tross av høye smittetall, sier han.

Han sier at om smitten øker mye blant uvaksinerte personer mellom 30 og 60 år, vil vi kunne få flere innleggelser. Og økt press på helsetjenesten enkelte steder i landet.

Nakstad sier det er viktig å beholde kontrollen over smitten, selv i en gjenåpning. Helt fram til alle voksne har fått tilbud om en vaksinedose. Ellers kan noen bli alvorlig syke like før de skulle ha blitt vaksinert.

Siste utgave

På forsiden nå