Norge

Vurderer å flytte hjem

Pandemien gjør at utenlandske arbeidere må være lengre perioder i Norge. «Jakub» har ikke møtt sønnen i Polen på to måneder.

– Sønnen min blir snart seks år. Og jeg har ikke sett ham på to måneder, sier arbeideren fra Polen til Klar Tale. Han blir blank i øynene.

Vi har møtt ham på et hemmelig sted i Oslo. Mannen vil ikke at vi skriver hans egentlige navn. Han frykter at meningene hans kan få følger for jobben hans. Vi har valgt å kalle ham «Jakub». Han jobber i byggebransjen.

Vi har møtt Jakub for å snakke om hvordan det er å jobbe i Norge under en pandemi.

Det har blitt vanskelig for utenlandske arbeidere å reise hjem under korona-pandemien. Reglene for innreise er strenge. Du må ha et viktig oppdrag for å få komme til Norge. Arbeid blir sett på som viktig. Med riktig informasjon fra arbeidsgiveren din kommer du deg inn til Norge. Men du må likevel i karantene når du kommer.

Jakub må være ti dager i karantene. Dette gjelder ved innreise til Norge. Reglene fører til at Jakub jobber lengre perioder i Norge enn tidligere. Bedriftene ønsker at arbeiderne skal være tilgjengelige for jobb med én gang de kommer.

– Nå arbeider jeg mye lengre perioder enn før pandemien. Det er selvfølgelig tungt å måtte være borte fra familien, sier han.

Det har vært mange regler å følge med på. Hvor lenge må du være i karantene? Må du ta en test? Hvilken dokumentasjon er viktig?

– Det har vært vanskelig å følge med på alt. Det har også vært et problem med å ta test før avreise. Reglene sier at du skal ha tatt en test 24 timer før du reiser. Det er ingen selvfølge at vi får svar på testen før avreisen, sier Jakub og hever stemmen. Han har flere venner som ikke har fått svar før de reiser fra Polen. De har måttet bli igjen. Flere andre Klar Tale har snakket med, har opplevd det samme.

– Vi kan ikke si noe om enkelt-situasjoner. Det eneste vi kan kommentere, er at flere arbeidsgivere har kontaktet oss det siste året. De ønsker informasjon om innreiseregler. Og om hvordan de kan få utenlandske arbeidere inn i Norge. Det sier Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). De er en organisasjon for arbeidsgivere.

Før pandemien trivdes Jakub godt med hvordan arbeidsplanen var. Da var det lett for en utenlandsk arbeider å komme inn til Norge. Han kunne reise fritt frem og tilbake mellom Norge og hjemlandet. Det skal bli enklere med innreise til Norge den 27. mai.

– En vanlig arbeidsperiode var tre til fire uker på jobb, så to uker med fri. De ukene jeg hadde fri, reiste jeg hjem til kone og barn, sier han.

Arbeidere fra utlandet har lenge vært en stor del av jobbmarkedet i Norge. Polske arbeidere har helt siden 1980-tallet reist til Norge for å jobbe. I dag jobber det 48.460 polske arbeidere i Norge. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Jeg har alltid hatt et ønske om å arbeide i utlandet, sier Jakub.

Forsknings-senteret Fafo har gjort en undersøkelse om utenlandske arbeidere. De har snakket med folk fra Polen og Litauen. Mellom 4 og 5 prosent sier de har vurdert å flytte hjem for godt under pandemien.

– Jeg har også vurdert å reise hjem og ikke komme tilbake. Jeg håper at situasjonen kan endre seg. Da kan jeg jobbe som før. Hvis det ikke skjer, har jeg ikke så mye annet valg enn å reise hjem til familien, sier Jakub.

– Flere av mine nærmeste venner har allerede flyttet, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå