Norge

Advarer mot svindel på Facebook

Slettmeg.no advarer mot ny måte å svindle folk på Facebook.

Nettsiden Slettmeg.no har nå fått flere meldinger fra folk de siste dagene. De sier de har blitt forsøkt lurt på messenger på Facebook. Der har svindlere sendt dem melding. Deretter har de mistet kontrollen over sin egen Facebook-konto.

Bare de siste dagene har det kommet omtrent 20 meldinger om dette. Måten svindlerne tar kontrollen på kontoen, er ny. Datasikkerhets-tjenesten NorSIS er redd mange vil bli svindlet slik framover.

Det starter med en melding fra noen du tror er en venn. Meldingen handler om å delta i en konkurranse. Og det ender med at du har gitt fra deg kontrollen over Facebook-kontoen din. Meldingen kommer egentlig fra noen som har tatt vennen din sin konto.

Svindleren bytter dermed passordet ditt. Det blir gjort ved at de får Facebook til å sende en kode til telefonen din. Den får du fordi svindleren sier til Facebook at de har glemt passordet. Koden du får, er det midlertidige passordet til din Facebook-konto.

– Når du sender «vennen din» denne koden, gir du dem ditt midlertidige passord til Facebook, ikke en kode for å delta i et spill. Svindleren kan da logge seg inn og ta kontroll over din Facebook-konto, sier Hans Marius Tessem. Han jobber i Slettmeg.no.

Han sier du bare kan få en midlertidig passord-kode, om du ikke har totrinns-pålogging. Svindlerne er ofte raske med å skru på totrinns-pålogging på kontoen de har tatt. Da er det mye vanskeligere for deg å få tilbake kontoen din.

Hensikten med å ta over kontoer, er som oftest å drive kriminalitet. Det kan være svindel eller å spre onde programvarer.Siste utgave

På forsiden nå