Norge

Solberg: – Jeg forstår at mange er redde

Erna Solberg sier hun tenker på både ofre og deres familie. Hun sier også at politiet har fått kontroll på det som har skjedd.

– Vi har i kveld fått meldinger om at en mann har drept flere mennesker i Kongsberg. Vi har også vite høre at mange er skadd, sier statsminister Erna Solberg. Hun hadde pressekonferanse med justisminister Monica Mæland.

Solberg minnet om at det er mye som er uklart. Derfor mener hun det er for tidlig å si noe om hva som var motivet til mannen som angrep folk med pil og bue. Men Solberg minnet også om at politiet sier det kan være terror.

– Det er en svært dramatisk situasjon. Hendelsene ryster oss. Jeg forstår at mange er redde. Men politiet mener at de nå har kontroll, sier hun.

– Dette er en veldig alvorlig hendelse. Vi har sendt nasjonal hjelp til Kongsberg. Vi har også satt krisestab i departementet. Vi har også sendt ut ordre til politi i hele landet om at de skal være bevæpnet, sier Mæland.

Hun sier også at hun har snakket med Jonas Gahr Støre. Han skal ta over som statsminister i Norge torsdag.

– Jeg har snakket med Støre om det som har skjedd. Jeg har også snakket med ordføreren i Kongsberg, sier Mæland. Hun sier Støre får den informasjonen han trenger, og at han gir den videre til den som blir ny justisminister. Mæland sier hun også har vært i kontakt med ordføreren i Kongsberg for å være sikker på at de har det de trenger.

– En grusom og brutal handling, sier Støre om det som har skjedd. Han sier at hans tanker er hos ofre, deres nærmeste og de som jobber i nødetatene.

Solberg sier også at hun tenker på dem som er berørt. Hun sier at det viktigste nå er at de som er berørt blir ivaretatt.

Mæland sier at selv om det er en alvorlig sak, så vil det være uten følger for byttet av regjering torsdag. Men hun sier at Støre har fått vite at de må håndtere en vanskelig sak.

– De har fått vite at de må være klare for å håndtere saken fra de tar over. Fram til de tar over, så skal vi håndtere den, sier Mæland.

Våre tanker går til de som er ofre, og til deres nærmeste.Siste utgave

På forsiden nå