Norge

Fem drept og to skadd på Kongsberg

Fem personer er drept på Kongsberg. To personer er skadd. Det sier politiet etter at en mann har skutt mot folk med pil og bue inne i en matbutikk.

Onsdag kveld var det en stor politiaksjon på Kongsberg. Først kom det meldinger om en person som skjøt folk med pil og bue. Det skal ha skjedd inne på en matbutikk, meldte avisa Laagendalsposten. De første meldingene til politiet kom klokka 18.13.

Politiet meldte først at det var flere drepte og skadde. Klokken 23.15 holdt de en ny pressekonferanse.

– Jeg kan dessverre bekrefte at fem personer er drept. To personer er skadd. Blant dem er en politimann som hadde fri, sier Øyvind Aas. Han er leder for politiet i Buskerud i Viken.

En mann er pågrepet av politiet, sier Aas. Det skjedde klokka 18.47. Men politiet jobber videre. Mannen skal først ha klart å rømme fra politiet en gang, før de fant ham igjen og fikk pågrepet ham.

– Det ble avfyrt varselskudd mot mannen i forbindelse med pågripelsen, sier Aas.

Politiet vet foreløpig ikke noe om motivet.

– Det er naturlig å vurdere om dette er terror, sier Aas. Han ønsket ikke å si noe flere detaljer om saken. Men han sier politiet mener at mannen handlet alene.

Aas kan foreløpig ikke si noe om hvem der drepte personene er. De undersøker også om de er tilfeldige ofre. Eller om det er noen relasjon mellom mannen og de drepte.

Politiet forteller at den skadde politimannen var på butikken der det ble skutt. Han var ikke på jobb. Både han og den andre skadde behandles på sykehus. Aas har ingen opplysninger om at de er livstruende skadd.

Politiet mener at personen har gjort dette alene. Det er en mann. Han er kjørt til arresten i Drammen, sier politiet. Han var sent onsdag foreløpig ikke avhørt.

Det ble sendt flere biler fra både politi, ambulanse og militæret til Kongsberg. Politiet sendte også sin bombegruppe og beredskapstroppen Delta. Politiets sikkerhetstjeneste får informasjon om saken.

Aksjonen er avklart. Men aksjonen fortsetter utover kvelden. Årsaken er at mannen skal ha vært i store deler av byen under hendelsen.

– Det er flere åsteder, sier Aas.

Politiet jobber med å sikre spor. De vil også være sikre på at de har funnet alle som er skadd, sier Aas.

Kari Anne Sand er ordfører på Kongsberg. Hun har snakket med VG.

– Det er en tragedie for alle som er berørt. Jeg har ikke ord, sier Sand.

Øyvind Aas i politiet sier saken preger hele Kongsberg.

– Det er mange som vil kjenne noen som er berørt eller de som er drept. Det berører hele Kongsberg når fem mennesker blir revet bort på denne måten, sier han.

Statsminister Erna Solberg og justisminister Monica Mæland holdt en pressekonferanse om hendelsen onsdag kveld.

Drammen sykehus var i ekstra beredskap onsdag kveld. De skadde blir sendt dit. Klokka 22.09 er sykehuset tilbake i vanlig drift.

Alt politi i Norge skal være bevæpnet i tiden framover. Det sier Politidirektoratet. Målet er å sikre en god nok beredskap.

Politiet på Kongsberg ber om tips i saken på telefon 47696400, ifølge Aas.

Klar Tale følger saken.


Siste utgave

På forsiden nå