Norge
Ofrene i Kongsberg minnes med blomster og tente lys. Byens basketballklubb Kongsberg Miners har valgt å utsette sine kamper kommende helg. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Kongsberg-siktede skal sjekkes psykisk

Espen Andersen Bråthen er siktet for drapene i Kongsberg. Nå skal den psykiske helsa hans bli sjekket.

I går fikk politiet meldinger om en mann som skjøt på folk med pil og bue. Senere kom det fram at mannen var Espen Andersen Bråthen.

Fem personer ble drept. Bråthen skal allerede ha innrømmet ansvar for handlingene i avhør med politiet.

37-åringen ble overtatt av helsevesenet torsdag. Det forteller politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til Dagbladet.

Nå skal Bråthens mentale helse vurderes. Det skal gjøres av to profesjonelle psykiatere. Et av målene med dette er å finne ut av om Bråthen var tilregnelig da han begikk drapene. Det kan bli viktig når han skal dømmes i retten. Hvis Bråthen ikke var tilregnelig, kan han heller ikke straffes for gjerningene. Bråthen kan da i stedet bli dømt til tvungent psykisk helsevern.

Vurderingen startet allerede torsdag, ifølge politiet. Den er også viktig for å vurdere faren for at Bråthen kan begå voldelige handlinger i fremtiden.

Politiets sikkerhets-tjeneste sa torsdag at drapene virket som en terrorhandling.

– Han har gitt en grundig forklaring i avhør. Vi ønsker ikke å si noe om hva han gjorde. Han har gitt en slags begrunnelse for det han gjorde, sa Mathiassen på torsdag.

Om det var en terrorhandling, vil hun fortsatt ikke svare på.

– Om det er en terrorhandling, er noe etterforskningen skal avdekke. Foreløpig har vi grunnlag for en siktelse for drap, sa hun.

Fredag klokken 9 ble Bråthen framstilt for varetekt.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå