Norge

Lege ber om nasjonale tiltak

Ingen ledige plasser for nye syke. Ansatte som er utslitte. Det er situasjonen på et av sykehusene i Norge nå. En lege vil ha tiltak i hele landet for å få kontroll.

– Vi trenger at nasjonale myndigheter gjør noe. Dette bekjempes ikke bra nok lokalt. Jeg aner ikke hvorfor de har ventet så lenge. Det sier Ole Kristian Fossum til avisa VG.

Fossum er overlege og leder for intensiv-avdelingen på Akershus universitets-sykehus (Ahus). Han sier avdelingen er helt full. Slik er det også på de andre delene av sykehuset som blir brukt for å hjelpe til. De ansatte er helt utslitte, sier Fossum.

– Vi har sett dette ganske lenge, men nå er vi veldig hardt presset. Det gjelder alle intensiv- og overvåkings-avdelingene hos oss, sier han.

Det kan gå kort tid før Fossum får det som han vil. Regjeringen skal ha en pressekonferanse fredag. Der skal Ingvild Kjerkol og Emilie Enger Mehl være med. Kjerkol er helseminister, og Mehl er justisminister.

Flere andre sykehus har også meldt fra om at de har problemer nå.

– Det er fullt alle steder. På Ullevål, Kalnes og Diakonhjemmet. Helt fullt! Det sa Andreas Barrat-Due til avisa Aftenposten tirsdag. Han er leder for intensiv-avdelingen på Rikshospitalet.

Ved St. Olavs hospital i Trondheim har de vansker med å få nok folk på jobb. De har aldri hatt så mange syke ansatte som nå, ifølge sykehusdirektør Grete Aasved. Det melder kanalen NRK.

Sykehuset sliter også med at de ikke får sendt hjem pasienter som er friske nok til det. Flere av dem skal ha mer hjelp i kommunen de er fra, men kommunen klarer ikke hjelpe dem nå. Da må de bli på sykehuset.

Det skjer på samme tid som flere blir så syke av korona at de trenger hjelp på sykehus. Dermed har sykehuset tre problemer samtidig. Det sa Henrik Sandbu til nyhetsbyrået NTB tirsdag. Han er helsefag-direktør i Helse Midt-Norge.

Torsdag fikk 2.426 personer vite at de er smittet med korona. Det er tredje døgn på rad at det er oppdaget smitte hos over 2.400 nye personer. Sist torsdag ble det funnet 2.006 nye smittede. En uke før det igjen var det 1.534 nye smittede.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå