Under pandemien har formuen til de ti rikeste personene i verden blitt mye større. De har økt mer enn den gjorde til sammen de 14 årene før korona. Det viser en ny rapport den humanitære organisasjonen Oxfam.
Samtidig lever stadig flere mennesker i fattigdom.
Fra 2020 til 2021 har de ti rikeste i verden doblet formuen sin. Den har økt fra 700 milliarder til 1,5 billioner dollar. Det er omtrent like mye som ni norske statsbudsjetter.
Samtidig har 160 millioner mennesker havnet under fattigdoms-grensa i samme periode.
– Aldri har det vært viktigere å rette opp denne groteske ulikheten, skriver Gabriela Bucher. Hun er leder av organisasjonen.
Hun sier milliardærene har tjent mye på pandemien.
– Milliardærer har hatt en fantastisk pandemi. Sentralbanker har gitt billioner av dollar til finansmarkedene. Det har de gjort for å redde økonomiene. Mye har endt opp i lommene til milliardærer, sier hun.

Bucher mener den store ulikheten er et stort problem.
– Dersom de ti rikeste personene tapte 99,99 prosent av formuen sin, ville de fortsatt vært rikere enn 99 prosent av verdens befolkning, sier Oxfam-sjefen.
For hver dag dør 21.000 mennesker. Det er én person hvert fjerde sekund. Årsakene er sult, klimakrise, vold mot kvinner og mangel på helsehjelp, ifølge rapporten. 13 millioner færre kvinner er i arbeid nå enn i 2019.
En løsning er å øke skatten for de aller rikeste, mener Oxfam. I Norge støtter Kirkens Nødhjelp funnene i rapporten.
– Rapporten viser at pandemien skaper enorm ulikhet. Det er en utvikling som må snu. Hvis ikke klarer vi ikke håndtere de krisene verden står overfor, sier Lisa Sivertsen. Hun er leder for politikk og kommunikasjon i Kirkens Nødhjelp.
Hun håper rapporten blir en vekker for alle politikere.
– Vi trenger politiske tiltak for å stoppe den økende ulikheten i verden, sier hun.