Norge

Hvem blir sjef for sentralbanken?

Øystein Olsen slutter som sjef for Norges Bank. Mange er spente på hvem som tar over.

Regjeringen sier hvem som skal bli sentralbanksjef. Det skjer i dag (fredag). Mange er spente. Både Jens Stoltenberg og Ida Wolden Backe har søkt. Stoltenberg er i dag sjef for forsvars-samarbeidet Nato. Backe er vise-sentralbanksjef.

Trygve Slagsvold Vedum er finansminister. Han bekrefter at vi får vite om ny sjef fredag.

– Det blir pressekonferanse etterpå, sa finansministeren onsdag.

– Norge skal få en god og trygg sentralbanksjef, sa Vedum.

Det har vært mye debatt. Ikke alle liker at Stoltenberg kan få jobben. Det er fordi han har vært statsminister. Og ledet Arbeiderpartiet. Han kjenner godt mange i regjeringen. Og det er regjeringen som ansetter ny sjef for sentralbanken.

Norges Bank er sentralbanken. Den har viktige oppgaver i norsk økonomi. Den har blant annet ansvar for oljefondet. Den enorme sparegrisen Norge har.

Øystein Olsen slutter 1. mars. 22 personer ville overta jobben, men mange er uaktuelle. To aktuelle søkere er Stoltenberg og Backe.

Ida Wolden Backe

Backe

Backe er 49 år gammel. Hun er vise-sentralbanksjef. Hun har doktorgrad i samfunns-økonomi fra Universitetet i Oslo. I tillegg har hun utdanning fra London. Hun har hatt flere jobber. Blant annet har hun vært direktør i pengepolitikk. Og direktør i finansiell stabilitet.

Jens Stoltenberg


Nato-sjef Jens Stoltenberg har søkt på stillingen som sjef for Norges Bank. Foto: Torstein Bøe / NTB

Stoltenberg er 62 år gammel. Han er tidligere statsminister. Stoltenberg ledet Arbeiderpartiet i mange år. Han har vært finansminister og er samfunns-økonom. 62-åringen er i dag generalsekretær i forsvars-samarbeidet Nato.

Stoltenberg har en kjent familie. Under pandemien har vi blitt godt kjent med Camilla Stoltenberg. Hun er Jens Stoltenbergs søster. Faren heter Thorvald Stoltenberg. Han har vært statsråd.

Siste utgave

På forsiden nå