Norge

NVE advarer om at det kan bli behov for å spare vann

Det har i lang tid vært tørt vær sør i Norge. Det kan bli behov for regler for å spare vann hvis det fortsetter slik, mener NVE.

Norge — Det har vært uvanlig lite nedbør siden februar i deler av Norge. Det har også vært varmt vær på Østlandet og Sørlandet. Til sammen har dette ført til at det nå er lite vann i elver og innsjøer. Det er også lite grunnvann igjen.

Dette kan skape problemer for vannforsyningen. Det vil få følger for både produksjon av strøm og mat. Men også for bruk av båt og livet i vassdragene. Det er advarselen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– NVE ber alle til å vise aktsomhet. Unngå å hente ut vann som kan bidra til at vassdrag får for lite vann. Det må bli tatt hensyn til livet i vassdragene og til andre som har behov for å hente ut vann lenger ned i vassdraget. Det sier Hervé Colleuille i en pressemelding. Han er seksjonssjef i NVE.

– Hvis det begynner å bli kritisk, kan det være aktuelt med tiltak og regler, sier Colleuille.

Noen år har det ført til blant annet forbud mot å vanne gress i hagen. Andre år har det ført til at for eksempel fontener ble stengt.

I Oslo er det advart om dette siden februar. Folk er blant annet bedt om å bruke mindre tid på å dusje. Den siste uken har Oslo fått hjelp fra nabokommuner for å få nok vann. Ifølge avisa VG får Oslo dekket 10 prosent av forbruket fra andre kommuner.

Ifølge Meterorologisk institutt er det ventet tørt vær i flere uker framover. Det er også lite som tyder på at det vil endre seg før siste del av mai.

Colleuille sier til kanalen TV 2 at de er bekymret. Det er også flere land som sliter med lite vann i magasinene sine, sier han. Det er et problem i land i store deler av Nord-Europa. Blant annet Danmark og sør i Sverige. Men det er også mindre vann enn vanlig fra nord i Tyskland til Russland.

Tørken har også ført til at det er svært tørt i skogen. Dette har ført til branner flere steder sør i Norge de siste ukene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå