Norge

Avinor tror Norge unngår kaos på flyplassene i sommer

Det var tekniske problemer på Oslo lufthavn fredag morgen. Men det er større problemer på andre flyplasser i Europa. Avinor tror Norge vil slippe like mye kaos som det er i andre land.

Fredag er det ventet at 90.000 reisende skal innom Oslo lufthavn Gardermoen. Søndag er det ventet at 95.000 skal innom samme flyplass. Og søndag om en uke kan det bli så mange som 97.000 reisende.

Flere steder i Europa har det vært kaos på store flyplasser. Ifølge avisa VG sier to av tre flyplasser at de har flere forsinkelser enn det som er vanlig. Men Avinor er rolige. De har ansvar for drifte de fleste flyplassene i Norge.

– Vi er ikke bekymret for sommer-utfarten her hos oss. Det sier Harald Kvam til nyhetsbyrået NTB. Han er kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn. Men det kan skje bli tekniske problemer. Det kan skje året rundt, forklarer Kvam. Han sier også at det er nok folk på jobb, og at de gjør det de kan for at folk skal komme seg på reise.

Men fredag var en dårlig dag for flere reisende. Det var trøbbel med en maskin som skanner bagasje med røntgenstråler. Det førte til kø fredag morgen. Noen av de reisende måtte vente så lenge at de måtte se flyet reise uten dem. Andre måtte reise uten bagasje. Den må i stedet bli sendt med neste fly til samme sted.

– Det må vi si unnskyld for. Det er beklagelig og ikke sånn vi ønsker at ferien skal starte for de reisende, sier Kvam.

Han sier at problemene ble løst i 5.30-tida. Men det var litt kø utover morgenen. I 8-tiden var trafikken som vanlig igjen, sier Kvam.

– Vi måtte jobbe litt med teknikere i morgentimene. Men vi fikk maskinen til å virke igjen. Nå lyser det grønt på systemene våre, sier Kvam.

En teknisk feil kan være mulig å løse på noen timer. Men det er vanskeligere å løse problemene på flyplasser rundt i Europa. Der skiller Norge seg fra de andre, fordi det er nok folk på jobb.

Kvam forklarer at Norge laget en type krisehjelp under korona-pandemien. Den førte til at folk bare sluttet i jobbene sine i en periode, i stedet for at de måtte slutte helt og lete etter en ny. Det har skjedd andre steder. De som jobbet på flyplassen før pandemien, har rett og slett fått seg nye jobber. Uten at de er erstattet av noen andre.

Ifølge Kvam har de jobbet i mange måneder med å få folk tilbake på jobb, slik at de er klare til folk vil ut på reise. Det har de gjort sammen med selskapene som flyr og ordner med det praktiske.

Kvam sier folk som skal reise bør følge godt med på informasjon fra selskapet de skal fly med.

Gatwick og Schiphol er to av flyplassene som sliter for tiden. På Gatwick er det nå en øvre grense på hvor mange fly som får lande og lette hver dag. På Schiphol er det nå en øvre grense på hvor mange reisende som får komme dit hver dag. De har også avlyst flere avganger. Begge steder er det meldt at årsaken er for få folk på jobb.

Siste utgave

På forsiden nå