Norge

Stolt og skeiv

Allerede på barneskolen visste Julia Beatrice Reksten at hun var skeiv. For henne vekker Pride-måneden både gode og vonde følelser.

Julia Beatrice Reksten sitter på en regnbue-benk utenfor Nationaltheatret i Oslo. Regnbue-benken er der fordi det er Pride-måned. Pride-måned er en internasjonal markering. Den skal synliggjøre skeiv kjærlighet og mangfold. I juni markeres Oslo Pride.

– Juni og Pride er kanskje den måneden jeg og vennene mine gleder oss mest til, sier Reksten til Klar Tale.

Hun er 23 år gammel. Reksten definerer seg som skeiv. Skeiv kan være mye forskjellig. For Reksten betyr det at hun kan forelske seg i alle andre enn menn.

– Jeg gleder meg til å gå i Pride-paraden og danse i parken. Jeg vil gå med regnbueflagg og ikke legge skjul på hvem jeg er, forklarer hun.

Men Reksten er også sint under Pride.

– Jeg blir sint fordi det fortsatt er folk som blir straffet og forfulgt for å være skeiv, sier hun.

Hun har reagert på flere kommentarfelt på sosiale medier.

– Da regnbue-benkene kom, var det noen som sa at vi ikke trengte benkene. At det ble for mye. Men det kan ikke bli for mye. I hvert fall når vi vet at skeive mennesker har dårligere levevilkår enn heterofile. Da vet vi at noe ikke stemmer, sier Reksten.

Pride betyr derfor flere ting for henne.

– Pride er for meg en feiring av alt vi har fått til. Men det er også en protest mot det som mangler, og som må gjøres noe med, sier hun.

– Når alt kommer til alt er Pride en feiring av mangfoldet. Av kjærligheten som finnes der ute. Det er aldri unødvendig å feire kjærlighet.

Reksten fant tidlig ut at hun var skeiv.

– Jeg husker at vi skulle ha bilde av kjekke kjendis-menn på telefonen. Da gikk jeg på barneskolen. Alt jeg ville, var å ha et bilde av en dame. Ikke en mann, sier hun.

Reksten syntes ikke det var så lett å være skeiv som barn. Hun fant en rollemodell i moren sin.

– Moren min har vært i forhold med ulike kjønn. Jeg var heldig som vokste opp med henne, sier hun.

Hun husker moren fikk negative kommentarer da hun fikk jente-kjæreste. Hun fikk høre at det var galt å vise foran barna at hun var i et forhold med noen av samme kjønn.

Som lesbisk forelsker en kvinne seg i en annen kvinne.

– Mamma fikk en melding på telefon som sa: «ikke lesb deg foran barna». Når folk sier sånne ord, får de kjærligheten til å virke smittsom. Eller ekkel og farlig, mener Reksten.

Reksten synes det er viktig at barn fra tidlig alder lærer at det er lov å være skeiv.

– Det har vært mye i mediene om at barn ikke skal gå i Pride-paraden. At det kan være forvirrende eller farlig. At de får Pride presset på seg. Men det skader barn mer å ikke ta del i det. Og å lære at det er feil.

For Reksten har det vært viktig å bli kvitt skammen det er rundt å være skeiv.

– Det er en skam du føler på når du får vite at folk synes det er ekkelt. Det er en skam som gror seg inn i bunnen av magen, sier hun.

Hun mener det er mer åpenhet omkring det å være skeiv nå enn før. Men i en spørreundersøkelse fra 2020 sier én av fem nordmenn at de synes det er ubehagelig å se homofile kysse. Det er organisasjonen Amnesty som har laget undersøkelsen.

– Jeg synes det er trist å tenke på at noen tenker at min kjærlighet eller vennene mine sine kjærlighet er noe ekkelt og unaturlig. Når det kjennes som det mest naturlige som finnes, sier Reksten.

–--

Kort om saken

  • I juni er det Pride-måned. Det skal markere skeiv kjærlighet og mangfold.
  • Julia Beatrice Reksten er skeiv. Hun blir forelsket i alle andre kjønn enn menn.
  • Hun blir både glad og sint av Pride. Fordi skeive enda blir diskriminert i verden.

---

Siste utgave

På forsiden nå